Rejtély a kertek alatt

2023.12.09. 15:00

A zöldhulladék-tolvajok nyomában Székesfehérváron

Székesfehérvár utcáin nem csak a szél jár, hanem a zöldhulladék is rejtélyesen "sétál". A helyiek az egyik közösségi oldalon tűntek fel ezzel a zöld ujjbegyekkel megírt rejtéllyel, ami megosztotta a várost: vajon a zöldhulladék eltűnése bűntény, vagy csak egy leleményes kertész titkos trükkje?

Hajdú Marianna

Fotó: Fehér Gábor / FMH-archív

A rejtély színhelye Székesfehérvár, ahol a helyiek a közösségi médiában egy olyan mindennapi jelenségről vitáznak, ami akár egy Agatha Christie regénybe is illene. A történet hőse egy poszt írója, aki arról panaszkodik, hogy a szállítás előtti estén kitett zöldhulladék reggelre egyszerűen "elvarázsolódik". Többeknek is hasonló a története, míg mások inkább egy “zöld ujjú” hősben hisznek, aki a kertjét szépíti a "lopott" zöld kincsekkel.

Ez a furcsa helyzet két táborra osztotta a várost. Az egyik oldal a zöldhulladék eltűnését látja tragédiaként, míg a másik oldal szerint ez egy kreatív újrahasznosítási módszer. De mi a helyzet a hivatalos szereplőkkel, a hulladékszállító vállalattal?

A helyi "zöld rendőrség", a Depónia Nonprofit Kft. válaszában határozottan tájékoztat arról, hogy a kirakott hulladék már nem "szabad préda". Tehát, akik titokban begyűjtik, valójában a szabályokat sértik. 

A kirakott hulladék már nem az Ügyfélé, hanem a Koncesszoré. Az Ügyfél addig a hulladék birtokosa, amíg nem vált meg tőle, utána már nem. S mivel a Koncesszoré a hulladék, így nem is lehet akárkinek elvinni.

 A társaság megkeresésünkre azt is elmagyarázta, hogy bár ők nem tudnak zöldhulladékot biztosítani a kertészkedő nagyközönségnek, a begyűjtött hulladékból komposztot állítanak elő, amit az év nagy részében el is adnak.

Társaságunk nem tud adni zöldhulladékot sem senkinek, mert ez jogszabály alapján tilos. De Hulladékkezelő Központunkban a begyűjtött zöldhulladékot kezeljük, majd a feldolgozzuk. Kiváló minőségű komposztot állítunk elő, melyet az év nagy részében értékesítünk. Azonban jelenleg sajnos nincs lehetőség komposzt vásárlásra, mert szünetel. De amint ismét vásárolható lesz, a honlapunkon a friss hírek között közzétesszük.

Székesfehérvár zöldhulladék rejtélye nemcsak a helyi közösségi média életét pezsdítette fel, hanem a hulladékkezelési szabályok fontosságára is rávilágít. A helyi hulladékszállító válasza egyértelmű: a környezettudatos magatartás nem csak a komposztálásban, hanem a szabályok betartásában is rejlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában