Egy összefogásnak köszönhetően valósult meg az útfelújítás

2023.11.17. 17:00

Több mint 2,3 kilométer hosszan újult meg Bakonycsernyén a Kisgyóni út

Ahogy arról még augusztusban beszámoltunk, nem sokkal a munkaterület átadása után a kivitelező megkezdte a Kisgyóni út teljeskörű felújítását.

Déri Brenda

Forrás: Nagy István FB-oldal/ Fekete István

A munkálatok olyannyira jól haladtak, hogy néhány héttel ezelőtt a kivitelezést végző STRABAG már be is fejezte a felújítást, amely Bakonycsernye Erdősor csatlakozástól indult és a kisgyóni tábor végéig tartott. A munkálatok végeztével a megújult utat péntek délelőtt adta át a lakosság számára Bakonycsernye polgármestere, Turi Balázs, a terület országgyűlési képviselője, Törő Gábor, a projekt önrészében besegítő Balinka polgármestere, Wéninger László, szintén az önrészt segítő Vadex Zrt. ügyvezetője, Majoros Gábor és Magyarország agrárminisztere, Nagy István. 

Az ünnepi útátadón elsőként Bakonycsernye polgármestere emelt szót. Beszédében különleges pillanatként hivatkozott az átadóra, hiszen, eddig soha nem fordult elő – mondta –, hogy egy hivatalban lévő miniszter ellátogat a településükre. 

– Ez egy igen magas elismerése a csernyei emberek munkájának. Bakonycsernyén minden átadási ünnepség egy családi ünnep. Ez az út mindannyiunk szívéhez közel áll, aminek talán több oka is van. Az egyik ilyen, hogy valószínűleg nincs itt olyan, akinek valamelyik családtagja ne járt volna ezen az úton keresztül dolgozni a bányába, hiszen a 103 évvel ezelőtt kialakult földút pont ezért épült. Eleinte gyalog, később pedig busszal jártak az emberek dolgozni. Szilárd burkolatú úttá a 60’-as években vált, mely azóta most először lett teljeskörűen felújítva. Bár az 1970-es években bezárt bánya szerepe átalakult és inkább turisztikai jellegűvé vált, még mindig a helyi gazdaság szerves része, akárcsak egykoron – fejtette ki a településvezető.

Forrás: Nagy István FB-oldal/ Fekete István

Utóbbi kapcsán arra gondolt, hogy a Vadex Zrt.-n keresztül évente több mint 7 ezer köbméter tűzifa, rönk szállítása történik ezen az úton keresztül. 

A Vadex Zrt. részéről Majoros Gábor legfőképp a környék turisztikai adottságairól beszélt, valamint arról, hogy az új út megépülése mennyi lehetőséget rejt magában a jövőre nézve. 

Az átadó ünnepségen a fentieken túl Nagy István agrárminiszter is beszédet mondott, melyben a magyar kormány egyik célját hangsúlyozta. 

– A magyar kormány célja az, hogy az emberek kétkezi munkájából befolyt adókból minél többet visszaadjon és minél többet az életminőség javítására fordítson. Az a célunk, hogy a vidéki élet az egy életminőség legyen – hangzott el, a jövőre utalva pedig elmondta, hogy továbbra is lehetőséget teremtenek önkormányzatoknak a külterületi utak fejlesztésére.

A megújult útszakasz kapcsán megtudtuk még, hogy több mint 2,3 kilométer hosszan, 4 és fél méter szélességben kapott új aszfaltburkolatot az út. Ám a költségeket fedező támogatáshoz némi önrészt, egészen pontosan 11 millió forintot a bakonycsernyei önkormányzatnak kellett megteremtenie. Ez pedig egy összefogásnak köszönhetően sikerült is, a 11 millió forintos önrészbe besegített Balinka önkormányzata és a Vadex Zrt. is. 

Az útátadót végül egy közös facsemete ültetéssel pecsételték meg.

Forrás: Nagy István FB-oldal/ Fekete István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában