Nemzetközi siker!

2023.11.21. 08:00

Rangos díjat kaphat a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont

Nemzetközi építészeti díjra jelölték a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumhoz tartozó épületet. Sőt, már a finalisták között van!

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: Tamás Bujnovszky

A Robert Gutowski Architects tervezte látogatóközpont egyedüli közép-európaiként holland, amerikai (, brit és dán épületekkel versenyez a Archello Awards 2023 díjért a Museum Building of the Year kategóriában - adta hírül az egyházmegye honlapján. Mint kifejtették, a pályázati terv markáns eleme az új épület homlokzatán a (Ohmann Béla és Weichinger Károly alkotta) Prohászka-emlékmű falának továbbépítése volt.

Itt kaptak helyet a Püspöki Levéltár és Könyvtár dokumentumai, a középkori kőfaragványokat bemutató lapidárium, valamint egyházművészeti ötvösmunkák, festmények és történeti miseruhák raktárhelyiségei. A speciális igények miatt megújuló energiaforrást is használtak. Mint ismeretes, a díjra jelölt épület tetőterében a Magyar Szent Család tiszteletét ismertető látványos interaktív kiállítás várja a látogatókat, a múzeumpedagógiai terem pedig oktatási, ismeretterjesztési feladatokat szolgál.

"A ház érdekessége, hogy magába foglalja az egykori Monostor-bástya északi falát. A várfalat a kivitelezést megelőző ásatások során tárták fel. A bástya Székesfehérvár kora-újkori védelmi rendszerének fontos eleme volt. A látogatóközpont kivitelezését megelőző régészeti feltárás során bizonyossá vált, hogy a várfal építéséhez felhasználtak az egykori királyi bazilika épületéből származó köveket is." - írták. A történelmi fal megőrzése pedig komplex mérnöki megoldásokat igényelt.

Az alábbi linken szavazhatnak a közönségdíjért, ide kattintva, ahol további képeket is megtekinthetnek az épületről.

A díjra jelölt központ 2021-ben nyílt meg Székesfehérváron, Magyarország egyik legjelentősebb történelmi városában. A megrendelő Székesfehérvári Egyházmegye szándéka egy olyan épület kialakítása volt, ahol a múzeum levéltárának és könyvtárának értékes dokumentumait modern körülmények között tárolhatják és kiállíthatják - olvasható az ismertetőben. Az épület egyben látogatóközpont is, interaktív kiállításokkal. Az épület a Püspöki Palota kertje mellett található. A Prohászka-emlékmű (1939–43) "lezárja" a kertet határoló, megmaradt középkori városfalat. Az új épületet ennek a kőemlékműnek az összetett formájához kellett illeszteni. Ez egyszersmind lezárja a városfalat és egyben kaput nyit a belváros felé. Ahogy az angol nyelvű ismertetőben olvashatjuk: az építész, mint takácsmester szőtte össze az idő szálait, egységet teremtve a különböző építészeti korszakok között.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában