Nem szabad kihagyni!

2023.11.22. 10:00

Petőfi ihlette műveket állítottak ki Székesfehérváron (videó, galéria)

A 200 éve született költő üzenetét festményekbe, grafikákba, szobrokba, textilmunkákba és fotókba átlényegítő alkotások impozáns helyszínen, az Új Magyar Képtárban leltek ideiglenesen otthonra. A különleges tárlatot ünnepélyes keretek között szerda este nyitották meg Berki Lilla népdalénekes és Cserta Balázs népzenész közreműködésével.

Kecskés Zoltán

Az Új Magyar Képtárban nyílt meg a számos képzőművész alkotásaiból összeállított "Magyar vagyok" című tárlat.

Fotó: Nagy Norbert

A hetven kortárs, a határon innen és túli magyar művész – köztük négy fehérvári kötődésű – olvasatában ábrázolt Magyar vagyok - Petőfi 200 című kiállítás hívó szavára zsúfolásig megtelt az Új Magyar Képtár, ahol a megjelent vendégeket – akik között néhány alkotó is tiszteletét tette – házigazdaként Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója köszöntötte. Arról beszélt, hogy a tárlat nem is lehetne méltóbb helyen berendezve, mint a nagy középkori hagyományokkal rendelkező épületegyüttesben, itt az Új Magyar Képtárban, amely ékszerdoboza a fehérvári intézménynek. A főigazgató megindítónak nevezte egyrészről, hogy ilyen szép számmal voltak jelen az érdeklődők az ünnepélyes megnyitón, másrészről hatalmas megtiszteltetésnek is, hogy a Magyar Országgyűlés elnöke, Kövér László fővédnökségével szervezett vándorkiállítás hosszú utat bejárva Székesfehérvárra is megérkezhetett, abba a városba – mint mondta –, ahol a legenda szerint Petőfi Sándor vándorszínészként bemutatkozhatott. Pokrovenszki Krisztián külön köszöntötte többek között a fehérvári művészeket: Koczor Attilát, Mara Kinga Villőt, Filep Sándort és Schrenk Ritát 

Ünnepi gondolataiban Cser-Palkovics András polgármester Petőfi Sándor nemzetegységesítő szerepét emelte ki, hiszen a forradalmár költő emlékét, szellemiségét továbbvivő rendezvénysorozatok idén egy-egy alkalomra képesek voltak összehozni még a sokféle gondolkodású embereket is, ami szerinte jól mutatja Petőfi Sándor nagyságát még ennyi év távlatából is. Mindemellett pedig köszönetet mondott a Nemzetstratégiai Kutatóintézetnek és a Szent István Király Múzeumnak, amiért együttműködésüknek hála megnyílhatott ez a kiállítás!

Szakmai beszédet Tóth Norbert, a kiállítás kurátora, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet főtanácsosa mondott, aki megosztotta a hallgatósággal a vándorkiállítás fő célkitűzéseit, azt a nemzetegyesítési szándékot, hogy az anyaország mellett Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Muravidék sajátos művészi megfogalmazású világa, mint egységes nemzeti művészetként megjelenhessen: – A Petőfi200 – Magyar vagyok kiállítássorozat egy pontosan megfogalmazható koncepció és jól körbehatárolható szakmai program része, amely 10 éve indult útjára – mondta. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke az előtte szólókhoz csatlakozva megjegyezte, a törekvés célt ért, és legalább a  művészet területén sikerült a nemzetet egyesíteniük. Mint mondta, az Intézet által létrehozott Kárpát-haza Galéria remek lehetőséget ad arra, hogy a Kárpát-medencében élő és alkotó művészek munkáin keresztül egy helyen bemutassák, mit is jelent a nemzetegyesítés ügye. Ezt követően pedig az elnök megnyitotta a kiállítást az érdeklődők előtt, akik egészen január 26-ig, keddtől vasárnapig, 10.00 és 18.00 óra között látogathatják a különleges tárlatot az Új Magyar Képtárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában