Projektzáró

2023.11.15. 07:00

Modern víztisztító rendszert építettek ki Mezőszilason

Olyan víztisztító technológiát telepítettek a Dél-Fejér megyei településen, amely lehetővé teszi innentől kezdve, hogy a szilasi ivóvíz a legszigorúbb hatósági előírásoknak is megfeleljen. A közel 130 millió forintos beruházás elsődleges célja az volt, hogy az emberek egészségét védjék és megfelelő minőségű, ásványi anyagokban gazdag ivóvizet kapjanak.

Kecskés Zoltán

Megvalósult Mezőszilas község Ivóvízminőség-javítása.

Fotó: Kecskés Zoltán / FMH

A lakossági fórumnak is beillő tájékoztatót a település polgármestere, Steidl János nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte, örül, hogy hosszú hat esztendő után a beruházás végére pont kerülhetett. Mint mondta nehéz időszak volt, hiszen a projektben számos kihívással szembesült a kivitelező cég. A COVID, a kialakult gazdasági helyzet is adott bőven megoldandó feladatokat.

Vörös Dániel építésvezető, a Németh László Községi Könyvtárban rendezett projektzáró eseményen kifejtette, hogy a község ivóvízminőség-javítására azért volt szükség, mivel az eddigi víztisztító berendezések elavultak, korszerűtlenek voltak. Az új, víztisztító technológiával – amely egyébként egy új épületben kapott helyet – pedig már kiszűrhető a vas, a mangán és az ammónia is, amely egy európai uniós kötelezvény volt. Mindez pedig elmondása szerint, jelenthet némi érzékszervi változást is, már ami a víz ízét illeti:

– A korábbi tisztítási technikával ellentétben, most sokkal jobb hatásfokkal működő tisztítás valósul meg. Eddig különösképpen a vas íze volt érezhető, ami most erőteljesen csökkent, így tapasztalhatnak a lakók némi ízváltozást. Ám ez az ivóvíz ugyanolyan iható és egészséges, csak nincs benne annyi vas. Másodsorban pedig a háztartási gépeinket is védjük ezzel az új  technológiával tisztított vízzel.

A szakember azt is hozzátette, hogy beruházás keretében kisebb, modernebb és kevesebb energiafelhasználású szivattyúkat is telepítettek a kutaknál, és valamennyi berendezést kicseréltek.  A teljes beruházás a Kohéziós Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat által nyújtott, vissza nem térítendő támogatásból valósul meg 127 millió forintból.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában