Egy vandalizmus pozitív fordulata

2023.11.10. 14:00

Gyerekek rongálták meg a sárszentmihályi kondiparkot, de a történet jól végződött

Egy inspiráló történet arról, hogyan fordították jóra a fiatalokat a helyi kondiparkban történt incidenseket.

Hajdú Marianna

A kondipark csendes élete váratlan fordulatot vett, amikor helyi gyerekek összefirkálták a parkban található táblát és szemetet, üvegszilánkokat hagytak maguk után. Mint Molnár Dezső, a település alpolgármestere a Feol.hu- nak elmondta, a szomszédos óvoda melletti régi épület falát is tetemes festékkel színesítették. A helyi önkormányzat azonnal intézkedett, és felhívást tett közzé: amennyiben a fiatal elkövetők jelentkeznek a polgármesteri hivatalnál és vállalják tettüket, nem kerül sor rendőrségi feljelentésre. 

Ez azért is volt komoly ajánlat az önkormányzat részéről, mert a kihelyezett kamerák felvételei alapján egyértelműen azonosíthatók voltak az elkövetők.

Párbeszéd és megértés

Az önkormányzat felhívásának hatására a fiatalok jelentkeztek, és mivel a gyerekek vállalták a tettükért a felelősséget, a település vezetése úgy határozott, hogy ha a gyerekek helyreállítják a károkat, szemet hunynak az történtek felett.

A vezetőség és a fiatalok közötti párbeszéd során mindkét fél megértette a másik nézőpontját. A gyerekek belátták, hogy cselekedetük helytelen volt, a vezetőség pedig felismerte, hogy a mai fiataloknak szükségük van egy biztonságos közösségi helyre, ahol találkozhatnak és együtt lehetnek.

 

Egy új kezdet

Az önkormányzat ezután egy új kezdeményezéssel állt elő: felajánlották, hogy biztosítanak egy padot asztallal, amit a fiataloknak majd rendben tartaniuk, és cserébe nem szerelnek fel kamerákat a területen, megtartva ezzel egy kis magánszférát nekik. Ez a megállapodás egy új fejezetet nyitott a közösség és a fiatalok kapcsolatában, ahol kölcsönös tisztelet és felelősségvállalás áll a középpontban.

Boldog vég 

A történet végén a gyerekek nevei és cselekedeteik nem kerültek nyilvánosságra, így megmaradt a fiatalok magánéletéhez való joga. Ez az esemény egy remek példa arra, hogyan lehet konstruktív módon kezelni a fiatalok által okozott problémákat, és hogyan lehet negatív helyzeteket pozitív változások forrásává alakítani egy közösségben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában