Jelentős elismerés

2023.11.09. 09:56

Gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérem: Schmidt József kapta Fejérben (galéria)

Átadták az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. által alapított gróf Széchenyi Zsigmond emlékérmeket. Fejér vármegyéből Schmidt József vehette át az elismerést.

S. Töttő Rita

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A mai magyar vadászati kultúra egyik legjelentősebb elismerésévé vált mára a gróf Széchenyi Zsigmond emlékérem, melyet 2020-ban alapított az Országos Jótékonysági Vadászatokat (OJV) szervező társaság. Az elismerést akkor még gróf Széchenyi Zsigmondné személyes részvételével mutathatták be a jótékonysági vadászat Fejér megyei helyszínén, Kápolnásnyéken, a Halász-kastélyban. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum adott otthont szerdán az eseménynek, ahol Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, L. Simon László író, Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézete főigazgatója, Pálos Gábor, az OJV szakmai tanácsadója, valamint Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója köszöntötte a díjazottakat.

Az idei évben tizenkilenc, egy-egy vármegyéből érkezett vadász vehette át az elismerést – olyanok, akik kimagaslóan sokat tettek a jótékonysági vadászat sikeréért. Fejes László a díjátadón összegezte: az jótékonysági vadászatokon keresztül eddig 170 millió forintot adományozott a magyar vadásztársadalom a magyar egészségügy számára. Ebből az összegből huszonhárom kórház gyermekosztályát támogatta a szervezet, amely 286 eszközt vásárolva megközelítőleg  150 ezer beteg gyermek gyógyításához járult hozzá. Az OJV mindemellett – emelte ki az átadón az ügyvezető -, létrehozott egy adományvonalat, melynek hívószáma: 13613. A telefonálók hívásonként és sms-ek után 1000 forinttal támogathatják a kezdeményezést. Fejes László a feol.hu-nak hozzátette: 

- Úgy gondoljuk, hogy a magyar vadászok összefogása és karitatív szerepvállalása már egyfajta értékhorizontként is szolgálhat más társadalmi csoportok számára.

A kép bal alsó ikonjára kattintva további képek érhetők el.

L. Simon László kiemelte az etikus vadászat fontosságát, s azt, hogy a jótékonysági vadászat arról szól, milyen emberek vagyunk. Estók János pedig a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kapcsolódását emelte ki a témához, hiszen az első vadászati kiállítás is itt nyílt 1897-ben, továbbá itt kapott helyet 1971-ben a budapesti vadászati világkiállítás is. A sikertörténet pedig a 2021-es Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítással folytatódott, illetve újrateremtődött.

A gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmet 2023-ban tizenkilenc vármegyei vadász kapta meg, köztük Bodrogi Gyula is. Ez alkalommal vehette át elismerését Schmidt József is, aki Fejér vármegye díjazottja lett. Ezt követően, hamarosan ismét elérkezik a következő jótékonysági vadászat időpontja, melyre minden esztendőben december 27-én kerül sor. Kápolnásnyék ezúttal sem maradhat ki a helyszínek közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában