Fehérvári katona megpróbáltatásai a naplója alapján

2023.11.23. 07:00

Filmet forgattak a pákozdi emlékhely harcárkában

A pákozdi katonai emlékpark harcárkába költözött szerdán a „Haza! ­– Lantai Májer József szibériai hadifogoly naplója" című film forgatása.

Tihanyi Tamás

Ezúttal Megyeri Zoltán operatőrt (balra) is lövészárokba kényszerítették a körülmények

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kovács Szilvia, a film producere, társrendezője – aki annak idején a Fejér Megyei Hírlapnál kezdte pályafutását –, alkotótársaival, közöttük Matuz János rendezővel egy székesfehérvári születésű, a 17-es honvéd gyalogezredben szolgáló katona életéről készít filmet. A felvételeken nagyrészt a fiatal katona szibériai fogságának szörnyűségeit mutatják be az előkerült napló alapján. November 22-én, szerdán a pákozdi Mészeg-hegyre költözött a stáb, a küzdelmet az ottani lövészárokban idézték fel, ott dolgoztak pirotechnikával, korhű fegyverekkel, szakértők segítségével.

Kovács Szilvia büszke arra, hogy Matuz Jánossal dolgozhat egy filmen
Fotó: NAGY NORBERT

 – Ma a film elejét vettük fel, amikor a szereplők még nem kerültek hadifogságba, ezért harci jeleneteket rögzítettünk – mondta Kovács Szilvia. – Általában ketten látszódnak a felvételeken, mert Lantai Májer József a barátjával élte át a naplójában leírtakat. A munka során a Magyar Tüzér Egyesület volt a segítségünkre, tagjai megmutatták például, miként kell helyesen fogni a fegyvert, hogyan kell mozogni a lövészárokban. A főszerepet Schneider-Zaj Ákos játssza, a barátját Kovács Máté személyesíti meg. A napló egyébként családi hagyatékunk, a szöveget a másod-unokatestvérem gépelte le és küldte el nekem. Miután elolvastam és szembesültem azzal, hogy a székesfehérvári születésű katona milyen szörnyű megpróbáltatásokon ment keresztül, elhatároztam, hogy filmen örökítem meg mindazt, amit átélni kényszerült. A forgatókönyvet Matuz János rendezőtársam írta, nagy megtiszteltetés vele dolgozni.

 A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely területén lévő árkot két évvel ezelőtt szentesi és székesfehérvári katonai szervezetek hozták rendbe, a Margit-vonal eredeti szakaszának ez egy több mint 150 méter hosszan feltárt és újjáépített része. A Margit-vonalat a Dunántúlon 220 kilométer hosszúságban építették ki, keleti szektora a Dunától a Velencei-tó térségén át a Balaton északkeleti végéig húzódott. A pákozdi Mészeg-hegyen kiépített szakasztámpont az első védőövbe tartozott, térségét 1944 decemberének végén érte el a front.  De az egy másik világégés volt.

A legtöbb jeleneten ketten szerepelnek, a főhős a barátjával élte át a megpróbáltatásokat
Fotó: NAGY NORBERT

 Az első világháború korszakát felidéző filmet rövidesen a Kárpátok havas tájain készítik tovább, majd tavaszra tervezik a folytatást. A díszbemutatót az utómunkálatokat követően jövőre, július 18-án, a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapján tervezik megtartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában