Ismét a kezdőlapon!

2023.11.20. 14:30

Fejér vármegye büszkesége a Wikipédia reflektorfényében!

Felkapott hír zengte be Magyarországot: Zichyújfalu, a festői Fejér vármegye egyik gyöngyszeme, újra a magyar Wikipédia kezdőlapjának csillaga!

Hajdú Marianna

Fotó: FMH-Archív / EG

November 2-től 5-ig ez a varázslatos falu vált a magyar netezők figyelmének középpontjává, elismerve ezzel a település gazdag kulturális és történelmi örökségét.

Ez a nem mindennapi esemény – amelyre egyik kedves olvasónk, Kiss Emma hívta fel a figyelmünket – igazi büszkeség Zichyújfalunak, és persze egész Fejér vármegyének. A magyar Wikipédia repertoárjában több mint 533 ezer szócikk található, ebben a tekintetben ritkán adódó lehetőségek kínálnak kisebb településeknek, hogy bemutatkozhassanak a nagyvilágnak.

Zichyújfalu szereplése az online enciklopédia főoldalán nem csupán helyi sikert jelent. Ez a kiemelés az egész országnak üzenet: Magyarország színes és gazdag kulturális mozaikját a legkisebb falvak is színesítik. A falu már másodszor kapja meg ezt az elismerést, hiszen először 2013-ban került a Wikipédia fókuszába.

A magyar Wikipédia 1051 kiemelt cikke közül Zichyújfalué különleges jelentőségű. Ez a dicséret nem csak a falu számára, hanem az egész Fejér vármegyének és Magyarországnak is hatalmas elismerés. Zichyújfalu mellett csak két másik magyar falu, Felsőnyék és Abda büszkélkedhet hasonló kiemelt cikkel, ami inkább kiemeli a kis közösségek kulturális jelentőségét és a magyar Wikipédia elkötelezettségét a helyi örökség megőrzése iránt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában