Emléktáblát avattak a sírboltkápolnában

2023.11.17. 07:00

Évtizedek után kerültek haza a házaspár földi maradványai (galéria)

Több évtized után, 2020-ban kerültek haza Sybilla Pappenheim grófnő és férje, Heinrich Menteuffel-Szoege báró hamvai, akiket a katolikus templom melletti sírboltkápolnában temettek újra, ám emléktáblájukat csak csütörtök délután avatták fel lányuk, Sybill von Manteuffel-Szoege jelenlétében.

Borsányi Bea

Sybill néni őszintén meghatódott a szülei emlékét őrző tábla leleplezését követően

Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

Sybill néni – így szólítják a faluban –, aki 98. életévében jár, háláját és meghatottságát fejezte ki a tábla leleplezését követően. Mint mondta, ő már bizonyosan nem járhat el rendszeresen a szülei sírjához, de boldoggá teszi a tudat, hogy édesanyja (elhunyt: 1996), aki 41 éves koráig élt az iszkaszentgyörgyi kastélyban, és édesapja (elhunyt: 1946) hamvai végre hazatérhettek szeretett falujukba, Münchenből. A nagymama,  gróf Károlyi Erzsébet azonban továbbra is Münchenben nyugszik és a család döntésének értelmében ott is marad. 

A katolikus templom melletti sírkápolnát a kastélyt a Pappenheimek előtt birtokló Bajzáth család tagja, báró Bajzáth György építtette 1824-ben, édesanyja halálakor. Később még 14 családtagot temettek ide, illetve itt nyugszik Sybill néni nagyapja, Pappenheim Siegfried is, az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély utolsó birtokosa, akit 1936-ban helyeztek örök nyugalomra. Melléjük kerültek 2020-ban, a Covid idején, Sybill néni szüleinek földi maradványai. 

A csütörtöki táblaavatás előtt egy katolikus, egy református és egy evangélikus lelkész részvételével rövid ökumenikus imádságot tartottak a sírboltkápolnában. Sybill néni katolikus, de édesapja evangélikus volt, ezért ő maga nyitott, ökumenikus szemlélettel fordul a vallás felé. A közös imádságot követően a sírkápolna mellett a helyi iskolások részvételével faültetésre is sor került. Rácz István, a kastélyba nem régen beköltözött Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány nevében ugyanis felajánlást tett: felmérik a kápolna körüli, körbekerített terület – ahová a kastélyban élő családokhoz köthető alkalmazottak temetkeztek - növényzetét, az elhalt fákat eltávolítják, a régieket rendbeteszik és újakat is ültetnek. Ennek jegyében került elültetésre egy libanoni cédrus, amit valóban Libanonból hoztak csemete korában és edényben neveltek egészen mostanáig. 

A libanoni cédrust Rácz István tette a helyére
Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

Végül Gáll Attila, polgármester még egy jó hírrel szolgált: folytatódik a rendszerváltást követően is az önkormányzat gondozásában és tulajdonában maradt sírboltkápolna felújítása, aminek a tetejét korábban már megcsinálták, hogy az épület ne ázzon be. A mostani munkálatok során külső felújításon esik át az egykori bárók és grófok 199 éves nyughelye.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában