A magyar kultúra ápolásáért, a nemzet szolgálatáért vehette át az elismerést

2023.11.05. 21:00

Bethlen Gábor-díjjal tüntették ki Spányi Antal megyéspüspököt

A pesti vármegyeháza dísztermében vehette át Spányi Antal a Bethlen Gábor Alapítvány díját. A székesfehérvári megyéspüspök a magyar kultúra ápolása érdekében végzett munkássága, kiemelkedő nemzetszolgálata elismeréseként kapta a kitüntetést.

Házi Péter

Forrás: https://www.szfvar.katolikus.hu/

Három történelmi személyiségről nevezték el azokat a díjakat, amelyeket ,évtizedek óta Bethlen Gábor, a nagy erdélyi fejedelem születésének évfordulójához közeli hétvégén adja át az alapítvány.  Idén ez november 4-re, a Nemzeti Gyásznapra esett, így az erre való emlékezés visszatért mind a méltatásokban, mind a díjazottak köszönő szavaiban, mégis átsugárzott rajtuk az alapítvány bethleni jelmondata: „…mi minden erőt, ami a haza javára akar és tud lenni, nem eltiporni, hanem együvé fogni kívánunk.”

Amint a székesfehérvári egyházmegye honlapja beszámolt róla, a 2023. évi Bethlen Gábor-díjat Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspöknek ítélte a kuratórium a magyar kultúra ápolása érdekében végzett munkássága elismeréseként. Kiemelkedő nemzetszolgálatát Lezsák Sándor, a kuratórium elnöke „örökké izzó, hamu nélküli parázs”-nak nevezte, kiemelve, hogy négygyermekes, sok üldöztetést elszenvedett családjából hitet, helytállást és Mindszenty tiszteletét hozta, s akkor választotta a papi hivatást, amikor a közéletet még az 1956. november 4. hajnalán feldübörgő tankok határozták meg.

Amint a honlap felidézi, Spányi Antal 1976-ban történt esztergomi felszentelése után minden szolgálati helyén törekedett a szervezeti és hitéleti megújítás mellett a kultúra gazdagításra is. Számos építészeti, művészeti kezdeményező, szervező munkáját mind egyházi, mind világi kitüntetések ismerik el, például a Henszlmann-díj vagy a Jeruzsálemi Lovagrend csillagkeresztes tiszti rangja.A megyés püspök köszönő szavaival a Bethlen-díj eddigi kitüntetettjeire emlékezett, majd 1956 hőseire, akik előtt nem elég fejet hajtani, de példájukból tanulni is kell egy értékeket meghamisító korban, mert ha nem állunk ki, akkor elvész a nemzet és a keresztény kultúra.

A Márton Áron-emlékérmet a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat kapta közösségformáló és segítői munkásságáért, az egyik Teleki Pál-érdemérmet Dupka György író, szerkesztő, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének elnöke vehette át,  a másik Teleki Pál-érdemérmet pedig Szécsi Árpád politológus kapta.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában