Hagyomány

2023.11.07. 15:30

Az új bort ünneplik Márton napján Velencén

A Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend Márton napján rendezi Liberália ókori borünnepét. A látványos, hét évre visszatekintő hagyomány alkalmával az új bort éltetik.

S. Töttő Rita

A Szent Benedictus Borlovagrend tagjai idén márciusban, választás után

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az új bor ünnepét november 11-én 14:30-kor ünnepli az idén harminc éves Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend, amely a velencei Alsó pincesoron, a Liber oltárkőhöz várja az érdeklődőket. Izgalmas történetet őriz oltárkő, melyet – a Borlovagrendről szóló, Kupi László helytörténész által szerkesztett kötet szerint - Richter Ferenc – idén szeptemberben elhunyt  - kőfaragó mester faragott 2006-ban, fehér mészkőből. Az alkotás az eredeti, Velencén talált fogadalmi oltár másolata. Az eredeti lelet annak a bizonyítéka, hogy a Velencei-tó mellett a szőlő és borkultúra kétezer éves múltra tekint vissza. Felirata fordítása a helytörténeti leírások szerint annyit tesz: „Liber pater istennek és feleségének Libera istennőnek, Iulia Ingenua szívesen állíttatta fogadalom beváltása alkalmából az istennek, aki megérdemelte”. A római korban Liber a bor, a termékenység istene volt, akinek feleségével, Liberával együtt emeltek oltárokat a szőlőtermő helyeken.

A szőlő és a bor ezúttal egyházi áldást kap az ünnepen, mely alkalommal köszöntőt mond Turcsányi Sándorné, a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend nagymestere, melyet az új Liber páter avatásának ceremóniája követ. A Liber-Libera oltárkő felmagasztalását követően fellép a Kisfaludi Búzavirág dalkör, majd pedig meg lehet kóstolni a felsorakoztatott ó- és újborokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában