Minden rendben van a magyar versenyhajón

2023.11.12. 16:00

Az Atlanti-óceánon halad a New Europe

Jelenleg Afrika magasságában hajózik nyugati irányban a magyar hajó, a New Europe a Transat Jacques Vabre elnevezésű versenyen, amelynek mezőnye Le Havre kikötőjéből indult és rövidesen átszeli az Atlanti-óceánt.

Tihanyi Tamás

Irina Gracheva és Weöres Szabolcs a fedélzeten: jó hangulatban vitorláznak

Fotó: Szabi Ocean Racing HUN23

A kétszemélyes kihívás során az orosz Irina Gracheva a fedélzeten Weöres Szabolcs társa, aki Fa Nándor szakmai segítségével készül fel a nagy álom megvalósítására, arra, hogy elrajtolhasson a világ legjobbjai között a jövő év novemberében startoló egyszemélyes Föld-kerülő versenyen, a Vendée Globe-on. De van más székesfehérvári vonatkozása is a történetnek, a felújított magyar hajó büszke „keresztapja” ugyanis Vargha Tamás miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő lett az avatás alkalmával.    

A viharos időjárás miatt több napos halasztás után október 29-én hagyták el Le Havre kikötőjét, és az első időszakban 35-40 csomós széllel, 46 csomós ráfújásokkal kellett megküzdenie az IMOCA-flotta 60 lábas hajóinak. A magyar vitorlás legénysége három órás váltásokban hajózik, így próbálják kipihenni magukat. Folyamatosan trimmelve, aktívan kormányozva, tengeri betegséggel küzdve, de azért jó hangulatban állták az első napok megpróbáltatásait. A Viczaya-i öblöt a 30. helyen szelték át, majd a Finistere-fok után dönteniük kellett, hogy Martinique szigete, a célkikötő felé haladva az északi, vagy a déli útvonalat választják-e az Atlanti-óceánon.    

 

 A magyar hajó orra Amerika felé mutat: megkezdték az óceáni átkelést
Fotó: Szabi Ocean Racing HUN23

Szombaton újabb időjárási frontot, egy anticiklont, egy közel függőleges tengelyű légörvényt értek el, a szél lecsökkent, a tenger kisimult. Kihasználták ezt, megjavították a korábban elszakadt nagyvitorlát, közben a magas nyomású rendszer gerincén elhelyezkedő, könnyű szeles területre értek. Úgy döntöttek, hogy az északi útvonalat követve az anticiklon északi oldalán maradnak. Meglátjuk, helyesnek bizonyul-e a megérzésük. „A fedélzeten minden rendben van”, szólt a hajó legutóbbi üzenete.

A magyar hajó jelenleg a 20. helyen halad a 35 IMOCA-osztályú vitorlást számláló mezőnyben, az eredetileg nevezők közül négyen feladták a versenyt. Fa Nándor 26 éve a spanyol Albert Bargues-el a 4. helyen végzett a Transat Jaques Vabre-n Budapest nevű hajójával.  

Ha követnék Szabolcs és Irina, valamint a New Europe útját, itt megtehetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában