Átadó

2023.11.21. 16:16

A Zeneiskola első évfolyamos növendéke szólaltatta meg az intézmény megújult Bösendorfer zongoráját

November 21-én, kedden adták át a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI nemrég megújult Bösendorfer zongoráját.

Déri Brenda

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Bizony az idő múlása vagy így, vagy úgy, de mindenen, köztük a hangszereken is meglátszik. Ez igaz a Zeneiskola Bösendorfer zongorájára is, ami a közelmúltban jelentős felújításon esett át. Király István, az intézmény igazgatója az átadón elmondta, hogy a zongorák az egyik legnagyobb áldozatok, már, ami az igénybevettséget és az elhasználódást illeti, hiszen a szakgimnáziumi növendékeik mindegyikének kötelező a zongoraoktatás, de mellettük folyamatosan használja még az a körülbelül 220 tanuló akik az alapfokú művészeti iskolába járnak. 

– A mai nap a köszönetnyilvánításról szól, hiszen a Rotary Club Székesfehérvár jóvoltából nemrég megújult az első zongoránk. Ez pedig azt is jelenti, hogy értéket mentettünk, őriztünk, ami nemcsak nekünk fontos, hanem a városnak és a Rotarynak is – fogalmazott az igazgató.

Müller György, a munkálatok kivitelezője a zongora felújításának menetéről mesélt. Mint mondta az első nap rögtön azzal kezdetek, hogy apró alkatrészekre szedték a hangszert, illetve lehúrozták és felvették a főbb méreteit. Majd ezt követően kezdődött az újjáépítés. 

– A zongora többnyire belső felújítást kapott, a külsejét csak szebbé tettük. Felületkezelésre a rezonátornak – ez adja a hangot – volt szüksége, mert itt-ott repedések voltak rajta. Ezenfelül újrahúrozás történt és újjáépítettük a mechanikát, valamint a klaviatúrát – részletezte Müller György, aki egyébként kollégájával közösen végezte a felújítást.

Ami még fontos volt a megújulás során, hogy a mesterek ügyeljenek arra, milyen gyári alkatrészek vannak beépítve a hangszerbe és ennek megfelelően rendeljenek újakat. 

Az átadó során a zongorán a Zeneiskola egyik első évfolyamos hallgatója, Balogh Máté is megcsillogtatta tehetségét, bemutatva ezzel nemcsak azt, hogy ő mit tud, hanem azt is, hogy hogyan szólalnak meg a dallamok a megújult hangszeren. Máté Csajkovszkij darabot játszott és, ha jól értesültünk múlt hétvégén első helyezést ért el a XI. Nemzetközi Ferenczy György Zongoraversenyen. 



 



 



 



 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában