Negyedszázad a kézművesség szeretetében

2023.11.11. 14:52

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének jubileumi ünnepe (galéria)

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete szombat délelőtt ünnepélyesen megnyitotta jubileumi kiállítását a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház kiállítótermében, amellyel hivatalosan is megkezdődött a 25 éves fennállásuk megünneplése.

Hajdú Marianna

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének 25. évfordulós kiállításának megnyitója a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban

Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

A megnyitón Lerner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere és Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza tudományos főmunkatársa, a rendezvény díszvendége tartottak ünnepi beszédet.  A rendezvény további vendége volt Viza Attila, önkormányzati képviselő, aki díszoklevelet hozott ajándékba a ünnepelt egyesületnek. Az ünnepség hangulatát Király Dávid duda előadása színesítette.

A megnyitó elején Szenczi Zsuzsanna számolt be az egyesület negyed évszázadáról. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete 1998-ban alakult, kezdetben csupán néhány kézműves baráti köreként. Mára azonban több mint 120 tagot számláló, országosan elismert szervezetté nőtte ki magát. Tagjai nem csak Fejér megyéből, hanem Budapest és a környező megyék kézművesei közül kerültek ki, akiket az egyesület közösségi élete és szakmai hírneve is vonzott.

A Kézművesek Háza – melyet 2010 óta működtetnek a Rác utca 27. szám alatt – a népi kézműves hagyományok és a modern kézművesség találkozásának helyszínéül szolgál mind a mai napig. Itt található a vászonszövő- és kovácsműhely, valamint a kiállítótér és közösségi terem is, amelyek számos alkotói összejövetelnek, játszóháznak és kézműves bemutatónak ad otthont.

Az egyesület mindig fontosnak tartotta a kézművesség színvonalának fenntartását, ezért tagfelvételüknél szigorú követelményeket alkalmaznak. A tagjaiknak a Népi Iparművészeti Tanácsnál vagy a Képző és Iparművészeti Lektorátusnál kell zsűriztetniük munkáikat.

 

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete az elmúlt 25 év során számos sikeres programot és rendezvényt szervezett, köztük a népszerű Tűzzel-vassal Fesztivált, mely országos hírnevet is szerzett. Ezen kívül kiállításokat, kézműves táborokat, és különböző szakmai programokat is rendszeresen rendez az egyesület.

A szombaton megnyitott kiállításon is megannyi gyönyörű kézműves munkával találkozhatunk. Szőttesek, faragások, kerámiák, használati és dekorációs tárgyakkal, amelyek mind az egyesület tagjainak magasszínvonalú munkáját dicsérik. 

A kiállítás november 30-ig látogatható, és mindenkit szeretettel várnak, aki közelebbről is meg szeretné ismerni a Fehérvári Kézművesek Egyesületének gazdag történetét és különleges alkotásait.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában