Az első verklik már délelőtt felszólaltak

2023.10.07. 16:30

Verklimuzsikától volt hangos Martonvásár

Október 7-én tartották a második Országos Verklis Találkozót Martonvásáron, mely során a település több pontján is felcsendültek a hangszerek.

Déri Brenda

Fotó: Déri Brenda / FMH

A közeli parkolóhelyek zsúfoltságából már számítani lehetett rá, hogy itt bizony valamire rengetegen kíváncsiak. Habár a délelőtti órákban látogattunk ki, így még javában tartott a termelői piac, de az első verklik már ekkor felszólaltak a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ rendezvényudvarán. Sokan megálltak megvizslatni, hogy vajon mi is ez a négykerekű érdekes, fából készült hangszer, amit ráadásul sok esetben egyedi díszítőmotívumokkal is elláttak a készítőik. A verkli voltaképpen egy kézi meghajtású - de már van belőle automata is - hangszer, ami, ha működtetik játékos fúvó, sípoló hangokat ad ki. Elterjedése nagyjából a 18., 19. századra tehető és a különböző eredetét taglaló írások szerint több ország tartja a saját találmányának, így van is gazdája, meg nincs is. Az mindenesetre biztos, hogy még ma is sokan lelik örömüket az ezen való zenélésben, melyet a martonvásári Országos Verklis Találkozó is jól mutat. A verklisek a rendezvényudvaron túl a Brunszvik-kertben is muzsikáltak, valamint ezentúl volt még körhinta, kézműves vásár, henna festés, karikatúra készítés és különböző tökös dekorációs pontok, ahol bátran lehetett fotózkodni. 

Fotó: Déri Brenda / FMH


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában