Fejlesztések

2023.10.19. 18:00

Utcák és járdák újulhatnak meg Fejér déli részén

Újabb kistelepülési fejlesztéseket tartogat a közeljövő: számos vármegyei település kapott pozitív elbírálást a Magyar Falu program pályázatán, így újabb utcák és járdák újulhatnak meg megyeszerte.

Héjj Vivien

A ráckeresztúri temető előtti járdaszakasz térkő burkolatot kap

Fotó: Fehér Gábor

Legutóbb utak, hidak és járdák kialakítására, fejlesztésére pályázhattak a Magyar Falu Program keretében az 5000 fő alatti települések önkormányzatai. A támogatás keretösszege ezúttal 5 milliárd forint volt, s számos Fejér vármegyei település részesült pozitív elbírálásban.

A Nyárfa utca felújítására nyújtott be sikeres pályázatot Sárkeresztúr önkormányzata. Csutiné Turi Ibolya polgármestertől megtudtuk, a jelenleg csupán hellyel-közzel aszfaltos, leromlott állapotú, viszonylag szűk utca padkázása, cserjézése mellett az útalap kialakítására és az utca aszfaltozására is sor kerül a kivitelezés során. Mindezen munkálatok elvégzésére 14,3 millió forint támogatást kapott a falu.

Járdafelújításra fordítja az elnyert 7 millió forintot Ráckeresztúr önkormányzata. A településen a temető előtti járdaszakasz felújítását segíti a támogatás.

– Meglehetősen rossz állapotban van a járda, amit egyébként nagyon sokan használnak, mert ott van a közelben a posta, a Hősök tere, a temető. A fejlesztést ütemekre bontottuk, az első ütem megvalósítására pályáztunk, ez a Hősök terétől a temetőajtóig tart. A második ütemet a megyei pénzügyi alapból elnyert 5 millió forintból szeretnénk megvalósítani. A két forrás már elegendő lesz ahhoz, hogy térkő burkolatot kapjon a teljes járda – mondta kérdésünkre Szentes-Mabda Katalin polgármester.

Beloiannisz önkormányzata ugyancsak 7 millió forintból gazdálkodhat. A várható fejlesztések kapcsán Papalexisz Kosztasz polgármestertől megtudtuk, az összegből az újonnan megnyílt Víztorony köz kap aszfaltburkolatot 160 méter hosszan és 3,2 méter szélességben. A projekt beszerzési eljárása már véget ért, jelenleg a szerződéskötés folyamata zajlik, s a tervek szerint még idén megvalósulhat a kivitelezés.

A mintegy 340 méter hosszú Kultúr köz felújítására fordítja az elnyert 7 milliós támogatást Besnyő önkormányzata.

– A projekt keretében aszfalt burkolatot kap az utca, ám mivel a 7 millió forint nem elegendő a teljes utca felújítására, ezért önkormányzatunk még további több mint 5 millió forinttal kiegészíti az összeget, így a teljes utcát le tudjuk aszfaltozni – mondta megkeresésünkre Fejes Zsuzsanna polgármester.

Perkáta önkormányzata ezúttal 24,8 millió forintot fordíthat útfelújítása. Mint azt Oláh István polgármestertől megtudtuk, az összegből a Szent István utca egy szakasza újulhat meg, s kaphat aszfalt burkolatot. A teljes utcafelújítási projektet két ütemre bontotta az önkormányzat: a tervek szerint az egyik fele most, az elnyert támogatásból, a másik fele jövőre újulhat meg.

A Lenkei utca felújítását 7 millió forintból végeztetheti el Zichyújfalu önkormányzata.

– A tavalyi évben fejeztük be a Lenkei utca egy részének felújítását, ám két rövidebb szakasz még nem újult meg. Ezek készülhetnek most el, így az utcánk teljes egészében új aszfaltburkolatot kap. Ez az egyik legsűrűbben lakott utcánk, ide költözik a legtöbb fiatal, ezért nagyon fontos számunkra, hogy jó minőségű legyen a burkolat – fejtette kis Füzesiné Kolonics Ilona polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában