A szabadság napja!

2023.10.22. 19:17

Ünnepi megemlékezés Sárszentmihályon

„Október 23. A szabadság napja! Emlékezzünk közösen az 1956. október 23-ai forradalom hőseire!” – szerepelt a plakáton. A sárszentmihályi ünnepi megemlékezés a Hősök szobránál vette kezdetét, majd a polgármesteri hivatal udvarán folytatódott.

V. Varga József

Naplójegyzetek – az ünnepi műsort az általános iskola diákjai adták

Fotó: Süle Zsuzsanna

Az emlékezők a Hősök szobránál koszorúztak, majd átvonultak a polgármesteri hivatal udvarába, ahol Krutzler Gergő, látássérült tangóharmonika-művész az ünnephez kapcsolódó muzsikával szolgált: Avanti ragazzi di Buda, Hazám, hazám, valamint az 56 csepp vér szabadságdala.

– A megemlékezés nem véletlenül szükséges. Azért, hogy tisztán lásson mindenki, mit is jelentett 1956! Hogy az ifjú generációk se feledjék el, és ne keverjék össze más történelmi eseményekkel ezt a nagyvilágnak is példát adó forradalmat! Mert ez a nap mélyen fontos mindannyiunk számára. Emlékeztet bennünket azokra a hősökre, akik bátran kiálltak a szabadságért, az igazságért és a méltóságért. Azokra az emberekre emlékezünk, akik a kis falvakból és a nagy városokból is kivonultak az utcákra, hogy hangjukat hallatva változást teremtsenek – mondta egyebek között ünnepi beszédében Óber Andrea polgármester.

Zászlók és koszorú a Hősök szobránál
Fotó: Süle Zsuzsanna

– Fontos az emlékezés nekünk, magyaroknak, mert október 23-a immár történelmünk és identitásunk része. Az 1956-os forradalom arra emlékeztet bennünket, hogy soha ne adjuk fel a harcot azokért az értékekért, amelyek alapvetők a számunkra, és amelyeket szentnek tartunk. Az emlékezés arra int, hogy mindig legyünk képesek készen állni a szabadság és az emberi jogok védelmére, bármilyen kihívás is áll előttünk – emelte ki a szónok.

A polgármester asszony idézettel folytatta beszédét: – Albert Camus Nobel-díjas francia író és filozófus a magyar forradalom leverése után hangsúlyozta: „A magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét. Hiszen a legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben.”

– Legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, és hogy mindannyian magunkban hordozzuk az 1956-os forradalom örökségét! – tette hozzá Óber Andrea.

Az ünnepi megemlékezés a Zichy Jenő Általános Iskola Naplójegyzetek című műsorával fejeződött be. Az összeállítást az 1956-ban 12 éves Csics Gyula naplója, korabeli újságcikkek és kordokumentumok alapján Bozai Éva tanárnő szerkesztette és rendezte, szereplői az iskola 5–6. osztályos diákjai voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában