Spányi Antal megyés püspök meghívására

2023.10.22. 17:00

Méltóságteljes megemlékezés az 56-os emlékkeresztnél (galéria!)

Vasárnap délelőtt az 1956-os forradalom emléke előtt tisztelegtek a Szent István Székesegyház 56-os emlékkeresztjénél. Székesfehérvári Egyházmegye imádságos, tiszteletteljes megemlékezésén a történelmi egyházak, a fegyveres és rendvédelmi szervek képviselői, valamint Székesfehérvár és Fejér vármegye elöljárói is részt vettek.

Kecskés Zoltán

Fotó: Fehér Gábor

A Szent István-székesegyházból felhangzó harangzúgással indult a megemlékezés, majd a Himnusz eléneklését követően Ruff Réka, a Ciszterci Szent István Gimnázium tanulója szavalta el Jókai Anna Ima Magyarországért című versét, amelyről bátran állíthatjuk, hogy méltón sorakozik a korábbi nemzeti imáink mellé. Ezt követően a forradalom 67. évfordulója alkalmából Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ vezetője mondott ünnepi beszédet.

– 1956-ot el lehet mondani három-négy történelemóra alatt, de összefüggéseit teljesen érteni, az egészet elhelyezni tudni a magyar és világtörténelemben, az 56-os üzenetet megérteni, a történelemórák kevesek, ennél sokkal több kell. Nem a tények visszaadása a cél, hanem a lélek ébresztése. Ez minden magyar ember és minden pedagógus kötelessége – kezdte beszédét. Török Szabolcs, tovább fűzve gondolatát, kifejti, hogy életünk nem kötelező leckék felmondásából áll, hanem szabadon választott gyakorlatok sokaságából. Az 1956-os magyar szabadságharc is azért indult el, mert külső erővel valami olyat kényszerítettek népünkre, amit nem akart és nem tudott elfogadni. Fellázadt, mert meg akart szabadulni a tehertől, a terrortól. Kiemelte, egy dolog lényeges: kimondani az igazságot, mert csak az igazság tesz igazán szabaddá. A Székesfehérvári Tankerületi Központ vezetője fontos feladatot is kijelölt a jelenkor felnőttjei számára, amikor a körülöttünk zajló háborúk megmutatják, hogy milyen törékeny is ez a szabadság: – A legfontosabb feladatunk, hogy fiataljainkat erkölcsös, tiszta életre neveljük. Példaként lebegjen előttük az 56-os fiatalok hősi kiállása, hogy a deszakralizált világ konformista szemlélete ne ragadjon rájuk és ne viseltessenek közönnyel egymás iránt. Mert a közöny morális válságot szül. 

A méltóságteljes megemlékezés Spányi Antal megyés püspök, Léder Tamás református ifjúsági lelkész, Bence András evangélikus lelkész, és Kovács Dániel baptista lelkipásztor imádságával folytatódott. A történelmi egyházak  képviselői fohászukban az 1956-os hősökért, a magyar nép múltjáért, jelenéért és jövőjéért imádkoztak.
A megemlékezés végén a történelmi egyházak képviselői, a közéletünk vezetői helyezték el a kegyelet koszorúit, majd a résztvevők egy-egy szál virággal adóztak az 1956-os hősök emléke előtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában