Százhúsz faragott tök vicsorgott az égre

2023.10.27. 14:00

Ismét volt egy „Tök Jó Est” Pákozdon! (galéria, videó)

Annyira megtelt Pákozd központi része csütörtökön késő délutánra, hogy alig lehetett parkolóhelyet találni a Kultúra Háza körül. Mindenki egy tök jó estre érkezett.

Tihanyi Tamás

Évről évre egyre több faragott tök gyűlik össze a pákozdi Kultúra Háza udvarán

Fotó: Tihanyi Tamás

A Pákozdi Nyitnikék Óvoda pedagógusai a mindennapi nevelőmunka során játékba integrált korszerű, cselekvő-felfedező, alkotó képességet, kreativitást elősegítő tevékenységeket kezdeményeznek. Ezek tartalmát a négy őselem, az aktuális évszak, egy-egy jeles nap és a sokszínű múlt tisztelete határozza meg. Nagyon odafigyelnek a hagyományőrzésre, melyen belül – miként lehetne ez másként éppen Pákozdon – kiemelt szerepet kap a hazafiságra nevelés.

Ha nem is jellegzetesen magyar hagyományt idéz, de mindenképpen kedves és egyre kedveltebb a nagyközség óvodájának „Tök Jó Est”-je, amely már nem először hívta fesztiválozni a pákozdiakat, és nem csak azokat, akik óvodás korú gyermeket nevelnek. Az idő éppen megfelelőnek bizonyult: már messze a nyár forrósága, de még nem túl hűvösek az esték.

Különös hangulatot varázsoltak az est díszvendégei, a faragott tökök
Fotó: Tihanyi Tamás

Amióta kitalálták a tökfaragó rendezvényt, egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Szándékosan nem csak az Egyesült Államokban annyira kedvelt Halloween-t másolják, a szervezők igyekeztek tovább gondolni és másként értelmezni, egy kicsit magyarosítani a kelta gyökerű hagyományt. Nem kevesebb, mint 120 tököt faragtak ki az idei eseményre, amelyek kivilágított változatai különös hangulatot varázsoltak a Kultúra Háza udvarán. A legötletesebb alkotásokat díjazták: a gyerekek csokit, a felnőttek – hiszen egy tök kifaragásához idősebb és tapasztaltabb kézre is szükség van –, egy-egy üveg bort kaptak. Az óvoda-pedagógusok minden évben műsort adnak a kicsiknek, ezúttal a Ludas Matyit adták elő nagy sikerrel, meglepetésként, ajándékból. Kínáltak teát és forralt bort, szendvicset és házi süteményt, sütöttek palacsintát és pizzát. A felnőttek ettek-ittak és beszélgettek, a gyerekek játszottak, szaladgáltak és a világító tököket csodálták.

 Vasárnap 16 órakor a Székelyföld autonómiájáért őrtüzet gyújtanak a pákozdiak is, a megemlékezést tánc követi, majd november 11-én Márton-napra várják a patinás múltú település lakóit és az arra járó vendégeket.  

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában