Fejlődik a helyi felsőoktatás

2023.10.26. 18:49

Az oktatás területén közösek a célok – újabb együttműködés született Fehérváron

Az Albensis Tudásközpont megalakulására irányuló szándéknyilatkozatot írt alá hét intézmény csütörtök délután a Kodolányi János Egyetemen. A kölcsönös együttműködéssel a felek vállalják, hogy a megállapodásban foglaltak szerint tevékenyen részt vesznek a közös célok elérésében.

Héjj Vivien

Újabb megállapodás támogatja a fehérvári oktatást

Fotó: NAGY NORBERT

A Kodolányi János Egyetem, a Kodolányi János Gimnázium, az Ybl Miklós Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Technikum, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont, a Székesfehérvári Informatikai és Távközlési Ágazati Képző Központ, a Kaptár Országos Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. és a Pro Universitate Albensis Zrt. képviselői ünnepélyes keretek között írtak alá együttműködési megállapodást, mely mindegyik intézmény életére közvetlen hatással lesz.

Az összevont munkatársi tájékoztató fórumon elhangzott, az intézmények mögött mozgalmas hónapok állnak, az egyetemen a tulajdonosváltással kapcsolatos feladatok, a fehérvári működési helyszín költöztetése, az új szervezeti struktúra, az örvendetesen megnövekedett hallgatói létszámból fakadó szervezési kihívások, most pedig a budapesti campus költöztetése ad plusz feladatot. A gimnáziumban a régóta várt felújítás megkezdése, a jól ismert pedagógus jogszabályi változás, a szakképző iskolában pedig szintén a helyszínváltás igényelt nagyobb odafigyelést a tanév kezdése során.

A három intézményben – Kodolányi János Egyetem, Kodolányi János Gimnázium, Ybl Miklós Szakgimnázium – ősszel csaknem 4000 diák kezdte meg a tanévet. Az elmúlt időszakban elindultak új kutatóintézetek, felálltak az elnöki és kancellári hivatalok és megalakult a Székesfehérvári Informatikai és Távközlési Ágazati Képző Központ.

– Az elmúlt hetekben, hónapokban számos olyan fontos együttműködést sikerült aláírnunk, amely jelentősen növeli az intézmény presztízsét – kezdte köszöntőjét Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem megbízott rektora. – A Magyar Honvédség Egészségügyi Központjával írtunk alá egy megállapodást, amely új lehetőségeket, koncepciókat nyújt az informatikai gyakorlati képzés terén. A Magyar Olimpiai Bizottság a Kodolányi János Egyetemet kiemelt stratégiai partnerének tekinti, elismerve azt a munkát, ami az élsportolói tehetségprogram keretében az egyetemen megvalósul.

A megbízott rektor továbbá elmondta, az egyetem arculati megújulásának részeként az intézmény logójában helyet kapott egy korona, ami a Szent Korona és Székesfehérvár összekapcsolását jelenti.

– A Kodolányi János Egyetem újra megérkezett Székesfehérvárra. Visszatért, és az az egyik legfontosabb célja, hogy a város, a régió, a vármegye kiemelkedő humánerőforrás-képzési központja legyen, együttműködve valamennyi partnerszervezettel, hogy a Kodolányi János Egyetem Székesfehérvár zászlóshajójává váljon – hangsúlyozta Vizi László Tamás, aki arról is beszélt, várhatóan a következő tanévtől újra visszatér az egyetem életébe az államilag finanszírozott képzési lehetőség, mely 500 hallgatónak biztosít tandíjmentességet.

Cser-Palkovics András polgármester beszédében mindenek előtt az egyetemi autonómia fontosságát hangsúlyozta, majd kiemelte, az önkormányzat és az intézmények közös érdeke a felsőoktatás fejlődése.

– A szándék egyértelmű: erősíteni a Kodolányit, erősíteni az egyetemi képzést, a diákéletet és mindazt, amit ez adni tud a városnak és az agglomerációnak. Miközben tiszteletben tarjuk az egyetem autonómiáját, minden segítséget és támogatást felajánlunk ahhoz, hogy az intézmény erősödni, bővülni, növekedni tudjon – fogalmazott a polgármester, aki a fiatalok helyben maradásának fontosságát is aláhúzta.

A köszöntők után a változó környezetből fakadó tennivalókról tartott előadást Domokos Tamás, a KJE Fenntartói Tanács elnöke, majd a kinevezések és elismerő oklevelek átadása után a felek aláírták az Albensis Tudásközpont megalakulására vonatkozó szándéknyilatkozatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában