Szükség van az elhivatott oktatókra!

2023.10.24. 14:00

A pályaválasztási érettség kérdéskörében tartottak szakmai konferenciát a Városházán

Az Európai Szakképzési Hét keretében tartott szakmai konferenciát a Székesfehérvári Szakképzési Centrum a Városházán.

Déri Brenda

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A pályaorientáció fontosságáról és a pályaválasztási értettség megszerzéséről osztották meg tapasztalataikat és gondolataikat a pedagógus szakma nagyjai október 24-én a Városháza dísztermében, ahol a jelenlévőket elsőként Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. 

– Ha fiatalokról, diákokról beszélünk akkor azaz egyik legfontosabb feladatunk, hogy egy olyan irányba orientáljuk őket, ahol megtalálják a számításaikat, beleértve a szakmai kihívásokat és azt, hogy egzisztenciálisan is megfelelő körülményeket tudjanak majd teremteni saját maguknak és családjaiknak – fogalmazott a városvezető, aki a későbbiekben kitért még arra is, hogy a pályaorientáció nem csak abban segít a fiataloknak, hogy irányt válasszanak, hanem abban is, hogy ezt az irányt valóban szeressék is, hiszen nem mindegy, hogy milyen kedvvel, motivációval mennek majd be a munkahelyükre.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Majd a polgármesteri köszöntőbeszéd után Horváth Lajos Zoltán, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója hivatalosan is megnyitotta a szakmai konferenciát, aki mint mondta bízik benne, hogy a jelenlévők hasznos és információgazdag ismeretekre tesznek szert az ülés alatt. 

Az előadók közül elsőként Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke osztotta meg gondolatait a pályaorientáció kapcsán. Szerinte az egyik legfontosabb az, hogy a gyermek és a szülő a pedagógusok segítségével és iránymutatásával megtalálja a megfelelő utat. Ez általában a 6. és 8. évfolyamos tanulókat érinti, de vannak olyan szakképzési centrumok, amelyek már az óvodás korú gyermekeket is megcélozzák. Azonban mindkét esetben elengedhetetlen, hogy olyan oktatók, tanárok készítésék fel a pályaorientációra a gyerekeket, akik elhivatottak és motiváltak. Magyar Zita ezentúl azt is megemlítette, hogy a gyerekek mellett a felnőtteket is szeretnék megszólítani, mégpedig azokat, akik úgy döntöttek, hogy szakmát váltanának. 

Az NSZKH elnökének előadását követően a MATE tanszékvezető egyetemi docense, Kederfi Miklós arról beszélt, hogy voltaképpen mi is a szakmai konferencia központi témájának, a pályaválasztási érettségnek a lényege. Szerinte a gyerekek abban a korban, amikor pályát kell választaniuk enyhén szólva sem készek erre, éretlenek a pályaválasztáshoz. De szót ejtett még a pálya érettségről, azaz a munkába lépéshez való felkészültségről és az önmegvalósításról is. 

A konferencia további részében szintén elődásokat hallgathattak a jelenlévők. 



 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában