Őszi temetői séta

2023.10.11. 21:00

A 27. séta újdonsága a Nyirák-fivérek megújult nyughelye volt (galéria)

Szerda délután huszonhetedik alkalommal indult temetői séta a székesfehérvári Hosszú-temetőben a Palotai úton, amely során ismét több síremléket felkerestek a résztvevők. A séták során mindig akad valamilyen kisebb-nagyobb újdonság is.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A „túravezető” ezúttal is Poklosi Péter, a Székesfehérvári Városszépítő és -védő Egyesület elnöke - sokáig történelem szakos tanár - volt, aki ezúttal egy idézettel kezdte bevezetőjét a temető kápolnájának lépcsőjén állva: „Szentek unokái vagyunk. Ez volt az 1968-82 között hivatalban lévő Kisberk Imre megyéspüspök atya püspöki jelmondata. A mi szentjeink, azaz a mi őseink fekszenek a Hosszú-temetőben. Így kell ezekre a sírokra gondolni” – mondta. A tanár úr minden alkalommal elmeséli, ezúttal is elmesélte a temető és a kápolna történetét, hiszen mindig akadnak olyanok, akik először jönnek el a sétára, így – ahogy fogalmazott – mindig a kályhától indul. Aztán a csoport körbejárja a temetőt és megáll egy-egy érdekesebb sírhely előtt. Poklosi Péter mesél a sírban nyugvó személy történetéről, életéről és haláláról, síremlékéről és annak felújításáról is.

A szerda délutáni séta újdonsága a kápolna előtti tér szélén álló egyik síremlék volt, melyet frissen újított fel az egyesület. – A síremlék alatt a Nyirák-testvérek nyugsznak, akiket egy hét különbséggel helyeztek örök nyugalomra. Ignácz nagyprépost volt, míg fivére, Károly, jószágigazgató. Utóbbit, a nagyprépost testvéreként, Venosz Imre püspök temette, míg Ignáczot a megyéspüspök, akinek sírja egyébként nem messze található a Nyirák-fivérek nyughelyétől. A sír borzasztóan rossz állapotban volt, még magán hordozta a háború nyomait. Sok munka volt vele, de sikerült nagyon szépen helyreállítani – mesélte Poklosi, aki azt is elárulta, az utóbbi években az egyesület kevesebb pénzt tudott a felújításokra fordítani. Ennek ellenére folyik a munka és megvannak a tervek a jövőre nézve is: a fő kriptasoron szeretnének négy, gazdátlan sírboltot felújítani. A temetőkert sírjainak és környezetének rendezésében egyébként diákok is rendszeresen részt vesznek. 

Egy hét múlva, október 18-án szerdán 16 órakor első alkalommal indul temetői séta a székesfehérvári Szentlélek katonai temetőben, a Sárkeresztesi úton, amelyet szintén Poklosi Péter vezet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában