A cég több helyen épít újabb hangszigetelő falakat

2023.09.24. 08:51

Túl hangos az iváncsai gyár, a polgármester szerint naponta fogják mérni a zajhatást

Naponta küldi majd az iváncsai önkormányzat a zajmérési adatokat a hatóságnak, miután az SK On felépült gyárából érkező éjszakai zaj nagyon zavarja a településen élők pihenését. Az engedélyező hatóságoknál követelni fogják a szabályok betartatását addig is, amíg a zajvédelem tényleg megvalósul - tette közzé közösségi oldalán Molnár Tibor polgármester.

Házi Péter

Forrás: duol.hu

"Már két hónapja annak, hogy nagyon sokan a faluban, különösen az éjszakai órákban azt tapasztaljuk, hogy az SK On iváncsai gyára változó erősséggel, de rendszeresen erős, zavaró hangot bocsát ki. Amióta a gyár ide települt, sokszor elmondtam, és ma is fenntartom, a legjobban attól tartottam, mekkora zajjal jár az építkezés, majd a működés." - fogalmazott a település közösségi oldalán az iváncsai polgármester.

A problémák miatt idén tavasszal zajmérő állomást telepítettek a gyárhoz legközelebb eső részre, amellyel bizonyítani tudják azt, ha a gyár megsérti a rá vonatkozó zajkibocsátási értékeket. A polgármester szerint ezek a mérési adatok hitelesen bizonyítják, hogy a hatóságok és a jogszabályok által előírt szintnél jóval magasabb zajkibocsátást okoz.

A problémát jelezte a gyár vezetése felé, majd először augusztus 3-án bejelentés tett a Fejér Vármegyei Környezetvédelmi Hatóságnál, ezután további két esetben élt kifogással amiatt, hogy semmilyen érdemleges változás nem történt. Néhány napja pedig a gyár komáromi vezetésével közölte, hogy minden lehetséges fórumon tiltakozni fog a kialakult helyzet ellen.

Amint Molnár Tibor kifejti, az iváncsiaiak itt akarnak élni, a cégnek pedig kötelessége betartani a szabályokat, és úgy működni, ahogy azt előírják számukra, a hatóságoknak pedig az a kötelességük, hogy ezeket betartassák velük. A zajvédő fal növényzettel való betelepítésére is csak tavaszra kapott ígéretet, pedig azoknak a fáknak már rég nőnie kellene a területen.

A polgármester a napokban választ kapott az SK On-tól: "A következőket szeretnénk kommunikálni az iváncsai önkormányzat, valamint a nyilvánosság irányába: Ezúton is szeretnénk elnézést kérni Iváncsa közelében lakóktól a zaj okozta kellemetlenségekért. Tisztában vagyunk a jelenséggel, így zajcsökkentési intézkedéseket készítünk elő, valamint hajtunk végre. A kivitelező cég jelenleg 10 helyszínen 5 zajforrás területén hangszigetelő falak felszerelésén dolgozik, melyek a tervek szerint október végére készülnek el. Az illetékes hatóságokkal a hangszigetelő fal felszerelése utáni zajszint szimulációja eredményeként megerősítették, hogy a szabályozási szint teljesült. Ezúton is elnézést kérünk a zaj okozta kellemetlenségekért, és a lakosokat tájékoztatjuk a hangszigetelt falépítés menetéről.”

A polgármester ettől a választól nem lett nyugodt, de úgy érzi,  talán valami valóban történik végre, mert ez a helyzet tovább tarthatatlan. A problémákat eddig is jelezte minden létező helyen, érvekkel és adatokkal alátámasztva, de mára elfogyott a türelme.

"Naponta fogjuk küldeni a mérési adatokat, az engedélyező hatóságoktól pedig követelni a szabályok betartatását addig is, amíg a zajvédelem tényleg megvalósul!" - zárta a bejegyzését Molnár Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában