2023.09.29. 17:00
Pálinkát főznek, szörpöket, lekvárt készítenek (galéria)
Magyar Kamra néven nyitott pálinkafőzőt a bicskei szőlődombok tövében és Csabdi határában hűtőházat a teljesség igényével a Konrád család. Az igényes mezőgazdasági beruházás egymilliárd forintból valósult meg.
Konrád Viktória, ügyvezető
Fotó: Döme László Balázs
A Konrád család manufaktúrája öt éve indult egy álommal, s megfeszített munkával haladtak előre a megvalósításáért. A Magyar Kamra néven elindult vállalkozás ügyvezetője Konrád Viktória, aki férjével vágott bele a pálinkafőző és hűtőház megépítésével és az ezekhez kapcsolódó egységek megteremtésével a legkorszerűbb élelmiszeripari tevékenységbe. Az egész család részt vett az évekig tartó kivitelezésben, a szellemi és anyagi erőfeszítések mellett a kétkezi munkában is, ha a szükség úgy hozta. A megnyitón a bicskei helyszínen, a festői szépségű Galagonyás-dűlőben felépített, a tájba illő, a magyar építészeti hagyományokra rímelő pálinkaháznál többen felidézték a tavaly elhunyt nagynéni, Konrád Istvánné Bözsike, a Magyar Piac Szövetkezet elnöke személyét. Ő maga is családi gazdaságot működtetett Óbarkon, a magyar gazdatársadalom egyik szószólójaként vált országszerte közismertté, tanácsát mindig kikérték a Konrád família többi tagjai is. Fájdalmas a hiánya, gyermekei folytatják a gazdálkodást tovább. Konrád Viktória két testvére, Krisztina és Brigitta is részt vettek családjaikkal a manufaktúra megszületését segítendő. Konrád Viktória jogi diplomája mellett pénzügyi és mezőgazdász végzettséget szerzett, jelenleg a kertészeti egyetemre jár, s a gyümölcspálinka-gyártó, azaz főzőmesteri szakmát is elsajátította. Impozáns adatok mutatják a beruházás nagyságát, amely pályázaton elnyert ötszáz millió forintos állami támogatással és ötszázhúsz milliós önerővel jöhetett létre, saját befektetéssel és banki hitel segítségével.
Az avatón megjelent Nobilis Márton élelmiszeriparért felelős államtitkár, aki gratulált a családi manufaktúra megszületéséhez, s bejelentést tett az élelmiszeripar előirányzott állami támogatásának megnöveléséről. A korábbi félszáz milliárdról 750 milliárd forintra emelik a magyar élelmiszeripari szereplők pályázati támogatásának összegét, mondta el. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a nehéz idők ellenére a család teljes magyar tulajdonú vállalkozást teremtett. Bálint Istvánné bicskei polgármester is személyes hangot ütött meg köszöntőjében, annál is inkább, mivel Bicske Galagonyás-dűlőjében és a város körül elterülő széles szőlődombok múltjából szinte minden helybélinek van szívbéli emléke. Szüretek, séták, ebédek a kis présházak udvarán, a szőlősorok között, a gyümölcsfák alatt. Manapság sokan építkeznek, s kiköltöznek a zöld környezetbe az infrastruktúrával folyamatosan bővülő kerti vidékre. A főzde kapcsán emlékeztetett a polgármester, hogy a kormány döntése alapján nem kell jövedéki adót fizetni a honi pálinkafőzésért. A nemzetiszín szalag átvágása előtt, régi szokás szerint maréknyi aprópénzt dobtak befelé az épületbe az ajtóból, hogy szerencsét hozzon e kedves rítus a megnyitáskor.
Csabdi határában épült meg, szintén hangulatos természeti környezetben a Magyar Kamra hűtőháza, hat hűtőkamrát magába foglalva. A hosszú hónapokig eltartandó gyümölcs, zöldség, hagyma, egyéb mezőgazdasági termények frissen tartása a termesztő gazdák egyik legnagyobb gondja. Drága eljárás ennek biztosítása, a termesztők nagy része emiatt kénytelen olcsóbban eladni a betakarítás és a szüret után a terményét, nem tudván várni a későbbi és előnyösebb értékesítésre. A Magyar Kamra e beruházással teremtette meg a teljes körű élelmiszeripari feldolgozást tartalmazó folyamatot. Egy-egy kamra száz tonna terményt képes tárolni rövid és hosszú ideig, igény szerint. A gyümölcsök az oxigén kivonása után nem érnek tovább, s nem romlanak meg, mondta el Konrád Viktória ügyvezető rövid technológiai bemutatásában. Hámozó-, szeletelő-, mosó-, válogató- és magozógépek, berendezések állnak rendelkezésre a teljes feldolgozásig, illetve a tárolásig, a csomagológépekkel bezárva. A háztetőkön napelemek szolgálják a takarékos energiafelhasználást, s fenntartható módon kezelik a szemét és a hulladék semlegesítését, elszállítását. A saját pálinkafőzés mellett bérfőzést is vállalnak a legkorszerűbb lepárlók alkalmazásával, s az ezekhez illő szakértelemmel.
Családi manufaktúra a szőlőskertek szomszédságában
Fotók: Döme László Balázs