Milyen beavatkozásokat lehet "ilyen gyorsan" elvégezni?

2023.09.04. 10:22

Két éves a Szent György Kórház egynapos sebészeti centruma

Két évvel ezelőtt adták át a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban a két új műtőt és a hozzá tartozó 23 ágyas osztályt, ahonnan a műtétet követően 24 órán belül hazamehetnek a betegek. Már persze, ha nincs komplikáció. De milyen műtétek jöhetnek szóba?

Házi Péter

Nagyon jók a betegek visszajelzései az éppen két éve működő egynapos sebészeti centrummal kapcsolatban

Fotó: A kórház közösségi oldala

Immár két éve, hogy megnyitotta kapuit a fehérvári kórház Egynapos Sebészeti Centruma. Két újonnan kialakított, korszerű technológiával felszerelt műtő és a hozzá tartozó 23 ágyas fekvőbeteg osztály várja a pácienseket – emlékeztetett a 2. születésnapon a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház. Amint a közösségi oldalukon írják, igen pozitívak a visszajelzések– az utánkövetési kérdőívek folyamatos kiértékelésével az osztály munkatársai a betegek javaslatait igyekeznek figyelembe venni annak érdekében, hogy még inkább növekedjenek az elégedettségi mutatók.

 Az ide érkező betegek a felvételkor teljes körű felvilágosítást kapnak arról, mire kell számítaniuk a beavatkozás során és arról is, mi a teendőjük az osztályról való távozást követően. Minden, műtéten átesett páciens mellett betegmegfigyelő monitor van, ami folyamatosan méri a pulzust, a vérnyomást, és EKG-t – így a magasan kvalifikált ápolók azonnal tudnak intézkedni, ha esetleg az szükséges lenne. Sokakban felmerülhet a kérdés, mitől „egynapos” ez az „osztály”. 

A kórház leírása szerint ez egy speciális ellátási forma, olyan műtét végezhető a keretein belül, mely során – egyebek mellett – várhatóan a beteg műtét alatti vérvesztesége kevés, a fájdalom minimális, így az egész „processzus” maximum 24 órás kórházi tartózkodást igényel. Természetesen egynapos sebészetre minden esetben a protokoll szerinti kivizsgálás és altatóorvosi vélemény után kerülhet csak sor. Az egynapos sebészeti centrumban általános sebészeti, ortopédiai, traumatológiai, sportsebészeti, urológiai és kézsebészeti beavatkozásokat tudnak elvégezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában