„A jogos harc, soha nincs hiába"

2023.09.28. 21:30

Imával emlékeztek Sukorón a hősökre (videó!)

Mint ismert, 1848. szeptember 29-i győztes pákozdi csata emléke mélyen a magyarságba ívódott és ez a nap lett a magyar honvédség születésnapja, immáron 175 éve. A diadalt megelőző estén a haditanács a sukorói református templomban ülésezett. Erre emlékeztek Isten házában csütörtök este.

Kecskés Zoltán

Fotó: Kecskés Zoltán / FMH

Harangzúgás nyitotta meg a jeles alkalmat, amely Szózattal kezdődött a Helyőrségi Zenekar és a Honvéd férfikar előadásában. A köszöntők sorát a Református Egyházközösség lelkésze, Kardos Ábel nyitotta meg, majd Tanárki Gábor, Fejér vármegye új főispánja osztotta meg ünnepi gondolatait. Beszédében megjegyezte, a szabadságharc a hatalmas túlerőnek köszönhetően ugyan elbukott, a küzdelem azonban nem volt hiábavaló. A főispán úgy fogalmazott „a jogos harc, soha nincs hiába." Mint mondta, a forradalom veresége nem semmizheti meg azokat a törekvéseket, amiért 1848-49 hősei harcoltak. A magyarság megmutatta a világnak, képes az összefogásra és ezt a nemzeti összefogást kell az utókornak is átadnunk.

A főispán beszéde után Lőrincz Gábor dandártábornok, és Batthyány Boldizsár, a Fiatalok Batthyány Köre Alapítvány elnöke emlékezett meg a forradalom és szabadságharc mártírjairól. Ezt követően a Honvéd férfikar lélekemelő műsora hozott felszínre hazafias érzéseket. Az emelkedett pillanatokat ima követett, majd harangzúgásra kivonultak a résztvevők és elhelyezték a koszorút és a megemlékezés virágait a templom falánál, valamint az eseményt megörökítő szobornál.

Fotó: Kecskés Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában