Megemlékezés

2023.09.07. 19:30

Idén is néma koszorúzással emlékeztek a gyergyói hősökről

1944. szeptember 7-én hajnalban Magyarország akkori határának védelmében, a Gyergyószentmiklós határában fekvő-Gac hegyen 159 székesfehérvári katona áldozta fel az életét. Rájuk emlékeztek a Gyergyó Emlékparkban csütörtök délután.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Király sor és Géza utca kereszteződésénél kialakított parkot a tragédia 70. évfordulóján avatták fel, 2014 óta őrzi a Gyergyószentmiklós határában elesettek emlékét. Ötletét annak idején Deák Lajosné, önkormányzati képviselő vetette fel. Azóta minden évben tartanak megemlékezést a Gyergyói emlékkőnél. Az utóbbi években néma koszorúzással és csendes főhajtással fejezik ki tiszteletüket az esemény résztvevői.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Ma sem tudni pontosan, mi történt 75 évvel ezelőtt, de egy biztos: a Magyar Királyi 3. Szent István gyalogezred tábori pótezredének katonái árulás következtében, a szovjet előőrs betörése nyomán vesztették életüket. Emlékmű áll Gyergyószentmiklós határában is, a Gac-hegy oldalában, az egykori harcárok helyszínén található tömegsír mellett, amely szintén az életüket feláldozó magyar katonák emlékét hirdeti. Fehérváron és Gyergyószentmiklóson is minden évben tartanak megemlékezést.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A város nevében idén Lehrner Zsolt alpolgármester, Deák Lajosné és Juhász László képviselők helyeztek el koszorút. Velük együtt hajtott fejet Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke és koszorúztak a Történelmi Vitézi Rend és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének képviselői is. A megemlékezésen részt vettek a Széna Téri Általános Iskola hetedik osztályainak képviselői is. Az intézmény évek óta szoros és aktív testvériskolai kapcsolatot ápol a gyergyószentmiklósi iskolával.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában