Sült barátfüle aszalt sárgabarackkal, dióval töltve

2023.09.08. 09:00

Fülei ízőrzők: vasárnap a tévében!

Az Ízőrzők vasárnap (szeptember 10-én) adásba kerülő egyik részét még tavasszal forgatták a Fejér vármegyei kis faluban, Fülén. „Gasztronómiai barangolás” – Róka Ildikó így fogalmazott népszerű sorozatukról.

V. Varga József

Így készült a vaddisznóragu – Móczár István (b), Némethné Rózsa Judit és Rápolthy Ildikó

Fotó: Miskei Rita

Róka Ildikó szerkesztő, vágó és Móczár István rendező, operatőr 2007-ben indította útjára a Duna Televízión és a Duna World-ön kedves gyermekét, az Ízőrzőket. Amint elmondták a krónikásnak: annak idején azzal a céllal vágtak bele a forgatásözönbe, hogy a vidék házias ízeivel, hagyományos ételeivel megismertessék mindazokat, akik szívesen nyúlnak vissza a gyökerekhez, és egyszerű, olcsó, helyben hozzáférhető alapanyagokból szeretnének egészséges ételeket készíteni. Szándékuk szerint a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett mindig bemutatják az adott települést, ízelítőt adva a helyszín és a környék értékeiből, látnivalóiból, külön figyelmet szentelve a hagyományőrzők, civilek munkájának.

A májusi két forgatási napon ötféle helyi jellegű étel készült Fülén: tárkonyos sertésraguleves, vaddisznóragu szerecsendiós krumplipürével, káposztás langalló, sült barátfüle aszalt sárgabarackkal, dióval töltve, valamint Flamingó-szelet. A válogatott finomságokat Kiss Szimonetta és Pap Rita, Némethné Rózsa Judit és Rápolthy Ildikó, a Könczöl család, Csizmadia Mária és Dömötör Károlyné Ibolya, illetve Kovács Kata és Pusztai Béláné Gizella alkotta.

A települést és mesés szoborparkját Kiss Róbert polgármester mutatta be, a Sárréti Tájházat Miskei Rita közművelődési asszisztens, könyvtáros. A Keresztelő Szent János születése katolikus templomról Bartha Tibor plébános, a református templomról és a levendulás kertről Kovács Zsuzsanna lelkipásztor mesélt. A Barátfüle Egyesület munkájáról, küldetéséről Csapóné Máthé Zsuzsanna elnök beszélt; s bemutatkozott az Éltető Napsugár Nyugdíjas Egyesület is. A népi műemlékház udvarán a fülei–polgárdi illetőségű Hérics Tánc- és Dalegylet somogyi és moldvai tánccal szolgált, Porteleki Sára vezetésével.

Amint Miskei Ritától megtudtuk: az Ízőrzők fülei adása szeptember 10-én 13.23-kor látható majd a Duna Televízió műsorán. Az ismétlés szeptember 16-án 13.20–13.30 között indul, a Duna World csatorna pedig szeptember 18-án 8.50-kor vetíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában