Nem X-akta!

2023.09.22. 17:30

Földönkívüli, de nem ufó: Musk műholdserege vonul át néha Fehérvár fölött (videó)

Az elmúlt időszakban számos olyan fotóba botlottunk a Facebook különböző bugyraiban, ahol az emberek egy, az éjszakai égbolton "masírozó", pontokba rendeződött, szinte függőlegesen vonuló jelenséget kaptak lencsevégre. Sokan kérdezték, mi lehet ez?

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: Unsplash

Ufó? Talán a szabadbattyáni, kedves kis földönkívülinek sikerült elérni az övéit? - viccelődtek egymás között a különböző internetes csoportokban aktívan résztvevők. Volt, aki harcászati gépekre gyanakodott, amik így, amolyan katonás rendben gyakorlatoznak, más űrszemetet látott a feltöltött képekbe. Engem speciel egy (h)őskorra datálható videójátékra emlékeztet a látvány, melyben épp a klaviatúra space (!) gombjának megnyomásával lehetett igen kezdetleges űrcsatát vívni. A fényes "alakulatot" látták már szerte Fejérben, rendszeresen visszatérnek: szépen, rendszerezetten, olykor függőleges képet rajzolva haladnak át megyénk fölött a fényes pontok. 

Starlink,Satellites,In,The,Starry,Sky,At,Night
Sokan látták már a fényes, de nem villogó jelenetet, ahogy szépen, "katonásan" elhalad a pontokba rendeződött flotta
Fotó: Sebastian_Photography

Vegyük górcső alá a legnépszerűbb tippet: ufó-e? Nem is olyan régen közöltünk egy átfogó cikket, melyben Székesfehérvár ufó-történelmét vettük sorra. Kronologikus sorrendben néztük meg Miskolci László író, kutató segítségével, hogy környezetünkben milyen szokatlan jelenségeket figyeltek meg és jelentettek, avagy kutattak az évtizedek alatt.  

Ő akkor azt mondta, Székesfehérvár tulajdonképpen egy ufógócpont. Ezt támasztja alá az is, hogy nem sokkal cikkünk megjelenése után László számos üzenetet kapott a megyeszékhelyen élőktől, akik különös észleléseiket osztották meg vele. Egy ilyen történetet, kérésemre, meg is osztott olvasóinkkal: - Egy hölgy keresett meg, hogy még 2000 környékén a 81-es főúton mentek Mórra Székesfehérvárról és két, fényfoltokból álló koncentrikus kört láttak, amik forogtak. Egy ideig követte a jelenség az autót, majd eltűnt. Én azon nyomban a diszkófényre gondoltam, de a hölgy állította nem az volt - mesélte. Ez lehet a korábbi interjúban mesélt "hibafaktor": de ott van az a 10 százalék, amit nem lehet megmagyarázni, ez utóbbiból írt könyvet László Magyar UFO akták címmel.

Nos, a cikkünkben taglalt jelenség nem tartozik abba a bizonyos 10 százalékba. A fent említett, ufó-csoportokban is terjedő fotókat megmutattuk a kutatónak, s erre a látványra (amit alább videón is beszúrunk) kétségbevonhatatlan magyarázata van. Aki már az X-akták sorozat újabb részét vetítette le magának fejben, csalódnia kell...

- Ezek biztos, hogy Elon Musk Star Link műholdjai. Napi szinten tele van velük mindenféle ufós, fotós és amatőr csillagászati csoport is a közösségi oldalakon. Hihetetlennek találom, hogy akik érdeklődnek a téma és az égbolt iránt, olyan alapszintű ismerettel sem rendelkeznek, hogy ezt felismerjék. Tisztelet a kivételnek. Ez minimális utánajárást igényel, és nem kell hozzá szakértőnek lenni. Egyes weboldalakon már azt is megnézhetjük, hogy hol és mikor látható újra a "műholdvonat". Ezek a műholdak már évek óta velünk vannak az égbolton, de valaki még most is rácsodálkozik - válaszolta Miskolci László a feol.hu-nak. 

A Starlink a Musk tulajdonában álló SpaceX műholdas internethálózata, mely a világ legtöbb részén működőképes.  A Wikipédia szerint az alacsony vagy közepes Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével nyújtott internetszolgáltatás kb. 4 milliárd ember számára valósulhat meg (legalábbis ez a nagyszabású projekt még nagyszabásúbb célkitűzése). A flotta első egységeit nagyjából 4 és fél éve állították szolgálatba, ma már csaknem 4500 ma is aktív műholdat "számlálhatunk". Egyébként a szakértőnk által említett honlapon ide kattintva megtekinthetik, látható-e mostanában Magyarország, s benne megyénk felett a műhold-vonulás. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában