Mindenki tudja, mikor kérhető

2023.09.28. 15:30

Falugondnok új állásban, új falubusz szolgálatban a tabajdi önkormányzatban

Az idősek, rászorultak segítését az első helyen kezelik az önkormányzatban. Októbertől falugondnok dolgozik a faluban, s falubuszt is igénybe vehetnek indokolt esetben.

Zsohár Melinda

Bárányos Csaba, polgármester a volánnál

Fotó: Döme László Balázs

A Magyar Falu Program pályázatán kilencszemélyes falubuszt nyert el a tabajdi önkormányzat, tizenhat millió forint értékben. A 13,9 millió forintos pályázati forrást önerőből egészítették ki a teljes összegre. Bárányos Csaba polgármester és a testület tagjai személyesen is figyelemmel kísérik a falubeliek életét, sorsát, különös tekintettek az idősekre, egyedülállókra, hátrányos helyzetűekre, de legalábbis a nehéz élethelyzettel küzdőkre. S nemcsak a bajban, de a gesztusgyakorlásban is kötelezettségeket vállal a vezető és a hivatala, mint például a vásárlásban, a gyógyszerbeszerzésben, az iskolába, orvoshoz, adott esetben kórházba utazáshoz, ha nincs családtag, aki ezt megtegye. Hivatalos iratok, kérelmek kitöltésében, az ügyintézésekben sem küldenek el senkit, aki nehezebben boldogul, vagy nem igazodik el az internetes eljárásokban, hangsúlyozza a polgármester. Kulturális és sporteseményekre, nyugdíjas találkozókra is igénybe vehető a falubusz, hiszen ez is belefér a közösségi élet komfortossá tételébe.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Molnár Krisztián vármegyei közgyűlési elnök, Bölcskei Csabáné falugondnok, Bárányos Csaba polgármester és Petrin László vármegyei kormányhivatali főigazgató
Fotó: Döme László Balázs 

Évi ötmillió forintos normatív támogatást is elnyert az önkormányzat az új falugondnok béréhez, a falubusz üzemanyag-vásárlásához, egyéb felmerülő költségekhez. Bölcskei Csabáné évek óta a polgármesteri hivatalban dolgozik, eddig is hozzá futottak be a segély- és tanácsot kérő telefonok, mindenkit személyesen ismer. Elvállalta a falugondnoki szolgálatot, a szociális étkeztetés és a segélyek nyilvántartása szintén hozzá tartozik a testületi döntések eligazítása nyomán. A községben a helyi református egyházközség a Tabajdi Idősekért református házi segítségnyújtó szolgálatot működteti Zsirka László lelkipásztor irányításával, de ők sem győznek mindent, a falugondnok munkájára is szükség lesz, mondta Bárányos Csaba. A falubuszt a napokban megnyílt minibölcsőde avatásakor adták át a községnek. Köztudomású, hogy a polgármester maga is vállal sofőrködést, s felül a munka- és erőgépekre, ha a helyzet úgy kívánja – füvet nyír, tűzifát szállít, havat takarít, miként képviselőtársai sem mondanak nemet a falu érdekében végzendő kétkezi feladatokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában