Frissen Fejérből

2023.09.04. 18:30

Az Irányi, a Havranek és a Honvéd utca után a Malom és a Szent Vendel utca is elesett (videó)

Ismét jelentős csapatmozgásnak lehettek szemtanúi azok, akik szeptember 4-én reggel érkeztek a városba. A Móri úti előrenyomulás lassan, de biztosan és megállíthatatlanul haladt, viszont hatására a mellékutcák sorra elestek. És közben elkezdődött az iskola is. Jó hír, hogy szeptember közepére újra átadják a forgalomnak a Malom és a Mészöly Géza utca kereszteződését.

Palocsai Jenő

A Szent Vendelben sosem ritka a hosszú kocsisor, ezért is fontos egy körforgalmat kialakítani a Móri úti csomópontba

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A Móri út felújítása évtizedek óta húzódó ügy, amire most végre pontot tesz a helyi önkormányzat. A Szent Vendel utcából és a Szent Vendel közből szinte lehetetlen a balra történő kifordulás a Móri útra, ezért ott már évek óta körforgalmat követel az autós társadalom. Most egyszerre elkészül a Móri út is és a Szent Vendel körforgalom is, ám ennek nem csak pénzben, hanem türelemben mérhető ára is van. 

Eddig sem nagyon kellett a sebességmérő műszereket nézniük a Felsővárosban haladó járművezetőknek, ugyanis a Móri és a Zámolyi úti útépítés miatt gyakran vagy lépésben, vagy még úgy sem haladt a forgalom. A városközponttól távolodva már nem lehetett többé a laktanyák felé elkanyarodni a Havranekre, ezért akik arra igyekeznek, azoknak a szűkös Szent Vendel közbe kell be-, majd onnan kifordulni és ez igaz a hosszú buszokra is. A sofőrök kénytelenek előre engedni a jármű orrát, hogy be lehessen venni a kanyart, ám ezt a kis utca szembejövő forgalma nem teszi lehetővé, ezért a kis köz is "egyirányúsítva" lett, bár ezt sokan nem tartják be. Eközben zsákutca lett a Barátság Háza felé egyirányú Honvéd és a csak ellenkezőleg járható Irányi Dániel utca, majd a Móri úttal párhuzamos, azt gyakran tehermentesítő Malom utca is. Szeptember 4-én, hétfőn reggel aztán a Szent Vendel utca is egyirányú lett, vagyis nem lehet a Móri útról lefordulni a Malom utca, illetve a Bregyó felé vezető útra.   

A reggel és délután zajló összecsapások során mindig nagy létszámú városba érkező és onnan menekülő alakulat találkozott, de most, az első valódi oktatási napon a szokásosnál is nagyobb kihívás volt a bejutás éppúgy, mint a szabadulás. A Móri út felújításának második üteme menetrendszerint halad, a közművek feltárása és cseréje szünet nélkül zajlik és a rakodógépek zsámolyai körül forgó kanalak és gémek megállás nélküli munkája miatt a Móri út két helyen is egy sávra szűkült. A dolgozni és az iskolába igyekvők jelzőőr és lámpa nélkül próbáltak átjutni a szűkületeken váltakozó irányú forgalom mellett és legalább annyira váltakozó sikerrel. 

Ha a forgalom nagy is volt ez első, igazi tanítási napon, az iskolák előtt rendőrök által felügyelt rend és fegyelem volt
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár igyekszik minden érintettet a lehető legalaposabban tájékoztatni. Az önkormányzat rendszeresen kiadott közleményeinek egyikében ez áll: -Az érintett szakaszon megújul a víz- és szennyvízvezeték, valamint körforgalmat építenek ki a Móri út – Szent Vendel utca csomópontban. A korlátozások a Móri út 66. számig tartanak, de a munkálatok kiterjednek a Szent Vendel utcára, valamint a Szent Vendel közre is, ezért az építési terület tágabb környezetében is forgalmirend-változásokra kell számítani. 

Ez már szeptember első napján is érvényben volt, ám néhány változás jutott hétfőre és a hét második felére is.

- 2023. szeptember 4-én, hétfőn 8.00 órától eredeti helyére visszahelyezik a belváros irányában lévő III. Béla király tér elnevezésű, ideiglenesen áthelyezett autóbusz megállóhelyet. Szintén hétfőn történt meg, hogy dél környékén áthelyezték a Móri út 68. szám elé a Szent Vendel utca elnevezésű, a belváros irányában lévő autóbusz megállóhelyet, áll az önkormányzat közleményében. 

A kezdeti feltárásokat követően szeptember 6-án, szerdán 8.00 órától megkezdődnek a vízvezeték-építési munkálatok, ami miatt a fejlesztés kialakításának végéig lezárják a Szent Vendel utcát a Móri út csatlakozásnál. Az útzár során a Móri úton a gépjárműközlekedés biztosított marad, a Szent Vendel utca a Malom utca irányából zsákutcaként működik majd. 

A valahavolt Kerekes kocsma előtt körforgalom születik a szemünk láttára, a korábbi alig áthatolható kereszteződésből
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Nem csak menni nehéz most a városban, hanem megállni is. A területen működő sok üzlet, bolt és szolgáltató ellenére megállási korlátozást vezetnek be a Móri úton az Irányi Dániel utca – Szent Vendel utca közötti szakaszon. 

A szóban forgó területeken elvégzett munka tehát összetett, hiszen nem csak az aszfalt újul meg, hanem minden, amit a föld mélye rejt,de a tervek szerint már csak pár hetet kell kibírni, és szeptember második felében megnyitják a Malom és a Mészöly Géza utca kereszteződését.  

Sok türelemre és fokozott figyelmemre van tehát szükség a felújítás során, különösen a szüntelen járműfolyam mellett, csupán egy fóliaszalaggal lezárt területen dolgozó, szinte védtelen szakemberek épsége és biztonsága érdekében.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában