Rengeteg panaszra jó lehet egy kis méz

2023.09.20. 18:25

A méz, mint csodaszer

Nem is gondolnánk, hogy a különféle mézek mennyire jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Szinte az összes gyulladáscsökkentő, de vannak olyanok is, amelyek akár többféle egészségügyi tünet kezelésére is alkalmasak.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Erről tartott előadást – főként az idősebb generációnak – Antal István méhész, a fehérvári Apiterápiás Ház vezetője az Alsóvárosi Közösségi Házban szeptember 20-án. Előadása során részletesen ismertette az egyes mézeket és azt is elárulta, hogy melyik milyen bajra jó. Néhányat kiemelve a repceméz például kiváló a gyomorbajokra, a gyomorsav túltengésre és a benne található nyomelemek, valamint a magas vastartalma miatt a vérszegénységre is. Hasonló ’csodaszer’ a selyemfűméz, ami vérnyomás szabályozó és az égési sérüléseket is jól kezeli. A hársméz szintén nagyon eredményes, nyugtató hatású, idegerősítő és csökkenti az álmatlanságot. Ezentúl enyhíti a köhögést, lázcsillapító, vértisztító és az emésztési zavarokat is helyreállítja. Aztán hatékony még a prosztata megbetegedésekre, görcsproblémákra a napraforgóméz, ami az említetteken túl fertőtlenít és a koleszterinszintet is csökkenti. 

A részt vevők az ismeretterjesztő előadás mellett meg is kóstolhatták a mézeket. 

Fotó: Fehér Gábor / FMH


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában