Nem engednek az almásiak a szilvából

2023.09.20. 17:00

A Lityi-Lötyi lekvárja lett a legjobb Magyaralmáson

Bár a település nevében alma szerepel, az almásiak szilvát főznek minden évben. A lekvárfőző verseny hagyománya néhány évre elhomályosult, de idén újra rottyantak az üstök a faluház udvarán. Nagy meglepetésre a fiatalokból álló Lityi-Lötyi lekvárja lett a legjobb.

Palocsai Jenő

Fotó: Németh Izabella és Némethné Boros Ágota

Régi szokás már a szilvalekvárfőzés Magyaralmáson. Sajnos a járvány miatt jó pár év kimaradt, aztán nemrégiben gondolt egyet a Magyaralmási Vöröskereszt Alapszervezete és újraélesztette a hagyományt. Így történt, hogy 2023. szeptember 16-án ismét rotyogott az üstökben a szilva Magyaralmáson a faluház előtt. 

-A falu közössége szereti megtartani hagyományait és a közösségi életnek is szüksége volt már erre a kezdeményezésre, így nagy kedvvel és lelkesedéssel 8 csapat részvételével Magyaralmás apraja-nagyja főzte az ínycsiklandó csemegét. A szép idő, a hangulatos zene, a baráti társaság és az otthonról hozott finom falatok meghozták a munkához a jókedvet is, fogalmazott Némethné Boros Ágota művelődésszervező, aki hozzátette: 

-Ha valaki azt gondolná, hogy a szilvalekvár főzése nem igényel nagy dolgokat, az téved! 

Fotó: Németh Izabella és Némethné Boros Ágota

A szilvafőzés több órás tevékenység, folyamatos odafigyelés, kevergetés szükséges, nehogy leégjen a lekvár. 

A reggeltől délutánig tartó rendezvényt a Magyaralmási Önkormányzat is támogatta, így hozzájárulásuknak köszönhetően a szilvafőző résztvevőit finom gulyáslevessel vendégelték meg, amihez Tóth Zsolt helyi lakos a faluház kemencéjében házi kovászos kenyeret sütött. 

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hisz mindenki a legjobb receptjével készült. De nem csak a zsűri ízlelhette meg a lekvárt, hanem a bíráknak szánt minták leadását követően az érdeklődőknek is megengedték a kóstolgatást a csapatok 

-Volt, aki a hagyományos szilvaízre esküdött, de volt, aki cukorral, fahéjjal, vagy akár almával ízesítette lekvárját. Mert miért ne lehetne szerepe a szilva mellett az almának is! 

Fotó: Németh Izabella és Némethné Boros Ágota

A lekvárokon kívül a csapatok asztalainak dekorációját is díjazták. A legszebb teríték különdíját, ami a helyi textilművesek által készített termékeket tartalmazó csomag volt, a Vöröskereszt csapata nyerte, mondta Némethné Boros Ágota. 

A versenyen a harmadik helyen a Szépkorúak végeztek, a második a Rézangyalok csapata lett. Az első helyet, mindenki nagy meglepetésére Magyaralmás lelkes fiataljai szerezték meg, Lityi-Lötyi csapatukkal. 

Minden induló alakulat emléklapot kapott a rendezvény végén és a nyertes csapatok egy vöröskeresztes ajándékcsomagban is részesültek. 

A fergetegesre sikerült nap után annyi biztos, hogy Magyaralmáson nem utoljára főzték közösen a szilvalekvárt.

Fotó: Németh Izabella és Némethné Boros Ágota

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában