Az adótorony tovább épül

2023.08.07. 17:15

Újabb elutasítás a nádasdladányi bizottságtól

Ismét megtagadta a Helyi Választási Bizottság az újabb népszavazásra benyújtott kérdés hitelesítését.

Hajdú Marianna

Fotó: FMH-Archív

Nádasdladány településen folyamatosan zajlanak események a távközlési adótorony építése körül. Mint korábban arról már hírt adtunk, a képviselő testület nyílt ülését követően újabb népszavazásra benyújtott kérdések érkeztek a Helyi Választási Bizottsághoz. A képviselő testület ugyan jóváhagyta a torony telepítését július 5-én, de ennek ellenére a tiltakozók ismét helyi népszavazás kiírását kezdeményezték, amelynek kapcsán két kérdés merült fel. Az első kérdés az volt, hogy egyetért-e a lakosság azzal, hogy nádasdladányi lakóingatlanoktól 500 méter távolságon belülre, egészségügyi okokból aggályos távközlési adótorony épüljön. Ezt a kérdést Kocsis Máté juttatta el a bizottsághoz.

Egy héttel később, július 13-án beérkezett a második népszavazásra javasolt kérdés, amelyben azt kérdezték, hogy egyetértenek-e a helyiek azzal, hogy az eredetileg kijelölt helyen, a régi focipálya mögött folytassák a már megkezdett mobil távközlési adótorony építését, amelyet Nagy-Ördög Lajos terjesztett elő.

Mint Varga Tünde, a település polgármestere a feol.hu-nak elmondta, a július 13-án beérkezett kérdést a jegyző elutasította, mivel korábban már beérkezett egy erre irányuló népszavazási kérdés a bizottsághoz, amit szintén elutasítottak. Kocsis Máté által beadott kezdeményezésének kérdésében a “közegészségügyi okokból aggályos” megfogalmazás megtévesztő, amely által a megkérdezettek nem adhatnak egyértelmű választ, miközben a kérdés azt sugallja, hogy az adótorony építése és üzemeltetése az ESzCsM rendeletben meghatározott egészségügyi határértékek figyelmen kívül hagyásával történne. 

A népszavazást kezdeményező félnek 15 nap áll a rendelkezésére, hogy a törvényszéknél a határozat ellen fellebbezést nyújtson be.

A képviselő testület döntése alapján az adótorony építése folytatódik a jóváhagyott helyszínen, amely jelen pillanatban az engedélyeztetés stádiumban tart.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában