A szüretnek napját ünnepelték

2023.08.27. 14:00

Szüreti felvonulás és bál Szabadbattyánban (galéria)

„Szüretidő, szőlő és bor, mily szép szavak, / a hagyományok őrzése fontos feladat! / Ezért hívtuk mára össze a falu apraját-nagyját, / hogy együtt ünnepeljük a szüretnek napját” – skandálta a kisbíró, Kurta Kristóf Szabadbattyánban, a szüreti felvonulás nyitányán.

V. Varga József

Díszes menet ifjú lovasokkal

Fotó: V. Varga József

– Úgy mondja a história, hogy mikor a szüret befejeződött, megtartották a szüreti bálokat. Szüreti felvonulást is rendeztek, választottak bírót, bírónét a legügyesebb csőszlegények, csőszleányok közül – idézte fel a népszokást Bognár Henrietta, a szüreti felvonulás fő hopmestere.

Köszöntött mindenkit a forró szombati délelőttön: lovasokat, fogatosokat, dalosokat, a díszes forgatag minden résztvevőjét. Frissek voltak a szüreti felvonulással a battyániak, hiszen a térség települései jó előre egyeztettek, hogy ki mikor tartaná saját rendezvényét.

Bíró uram, Csörgő Endre Levente kalpagját forgatta, a bíróné, Pallanki Lili Nóra mosolyogva várakozott az indulásra. A Csíkvár Nyugdíjasklub hölgyei a lilahagymás zsíros kenyérhez friss paradicsomot kínáltak, a legkelendőbb italnak a hűvös szódavíz bizonyult.

A kisbíró, Kurta Kristóf és a fő hopmester, Bognár Henrietta
Fotó: V. Varga József

Aztán útjára eredt a cifra karaván, a menet biztonságára a helyi polgárőrök ügyeltek. A rövidített túrán számos utcát érintettek a felvonulók, a zenekocsi hangszóróiból mulatós muzsika kapott szárnyra, a kapukban kíváncsiskodók derűsen integettek, s egyre biztatták ismerőseiket. A két megállónál – a művelődési háznál és a Vasvári utcában – nem volt híja a kínálásnak, a vendéglátásnak; a szépkorúak az egyik kocsiról nótáztak, citerán kísért a kórus vezetője, Mátrai Magda.

Visszaérkezve a sportpályára, nagy keletje volt az időközben elkészült bográcsgulyásnak, és szó mi szó, a pihenő is kijárt mindenkinek. Az esti szüreti bálnak a faluház udvara adott otthont, a talpalávalót Németh József húzta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában