Kenyéráldás

2023.08.18. 19:00

Sukoró így ünnepelt pénteken

Az Áldás zenekar műsora mellett áldották és szegték meg az ünnepi kenyeret pénteken délután Sukorón. Szent István örökségét megtartani és a falu gyarapításával tovább vinni - ez a fő szándék.

S. Töttő Rita

Mészárosné Hegyi Gyöngyi polgármester köszöntötte az egybegyűlteket

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A Kultúrház előtti téren köszöntötte az egybegyűlteket pénteken délután Mészárosné Hegyi Gyöngyi, Sukoró polgármestere, valamint az Áldás zenekar. Magyarország születésnapja alkalmából szervezték az ünnepet, melyre kis, nemzetiszín szalaggal átkötött kenyereket is hoztak. A település vezetője köszöntőjében így fogalmazott:

- A Kárpát medence több ezer éve lakott vidék. Éltek itt különböző népek, melyek nyomtalanul eltűntek. Az Árpád fejedelem által kiválasztott területen csak a magyarság maradt fenn s tudott immár ezer éve fennálló államot alapítani, és a ránk törő veszedelmeket, nagy, erős birodalmakat, hódításokat túlélni. Ezt köszönhetjük Szent István királyunknak – mert István király a hit sziklájára építette hazáját – mondta a polgármester, s kiemelte: a magyar nép történelmében az államalapítás a legfontosabb események és sorsfordító időszakok egyike volt. Ugyanakkor – tette hozzá - ez a fennmaradásunkat garantáló lépés egyben nagy megrázkódtatást is jelentett az akkori magyarok számára. Rámutatott: fel kellett adniuk addigi szokásaik nagy részét, eredeti vallásukat, életmódjukat. Át kellett venniük egy új szokásrendszert, új nyelvet a törvénykezésben és egy új vallást: a kereszténységet.

A református lelkipásztor, valamint a katolikus is részt vett az ünnepi eseményen
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

- Szent István a hite alapjaira építve tudott stabil viszonyokat építeni. Nem szabad tehát elfelejtenünk, kik vagyunk, honnan jöttünk, hogyan váltunk Európa közepén kicsiny, de megmaradni képes országgá, nemzetté. Augusztus 20-a tehát a nemzetmegmaradás, Európaiságunk létjogosultságának ünnepe – fogalmazott a polgármester asszony. Kiemelte az új kenyeret, az ünnep jelképét, s azt kívánta: hozzon békét és bőséget, hitben, szeretetben megélni vágyó szép jövőt minden sukoróinak.

Az áldásokat újabb Áldás követte – a zenekar
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Hozzátette: - Ez az alkalom kínálja a lehetőséget, hogy szűkebb hazánkban, Sukorón elért eredményeinket is vegyük számba. Legyünk büszkék és hálásak azért, amink van, s vigyük tovább Szent István örökségét úgy, hogy tovább gyarapítjuk értékeinket, eredményeinket. Tegyük ezt pusztán jószándékból, segíteni akarásból. Így tovább haladva, közösen gondolkodva, együtt elérjük majd új céljainkat a jövőben is.

A szentelés után koncert, majd az ünnepi kenyér megszegése következett
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában