Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat

2023.08.18. 17:30

Négy Fejér vármegyei fiatal is az önkéntesek között volt az idén

Tizenhetedik szezonját kezdte június végén a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, amely ebben az évben tizenkét Balaton-parti település tizenkilenc strandján érhető el egészen a nyár végéig. Az elsősegélynyújtó helyeken szükség esetén a Magyar Vöröskereszt önkéntesei segítenek. Megyei fiatalok is vannak közöttük.

Borsányi Bea

A szezon első szolgálati hetének önkéntesei a Fejér megyei lányokkal a soraiban

Fotó: Magyar Vöröskereszt Fejér Vármegyei Szervezete

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat feladataiban szezononként több száz képzett, 16 év feletti ifjú vöröskeresztes önkéntes vesz részt, akik a vízimentőkön felül vannak jelen a tónál és részben a vízben, részben a parton keletkező kisebb sérüléseket látják el a helyszínen. Emellett komoly sebesülések esetén is helyt kell állniuk. Ilyenkor a sérült állapotának stabilizálását követően mentőt hívnak, szükség esetén megkezdik az újraélesztést.

Az idei önkéntesek között négy Fejér vármegyei diák is szerepet vállalt, akik közül hárman a székesfehérvári „egészségügyi”, vagyis a Bugát Pál Technikum tanulói. A feol.hu-nak Teker Fanni mesélt. – Kettesével teljesítettünk szolgálatot minden nap reggel 9 órától délután 6-ig. Akik a déli parton dolgoznak, azoknak Balatonszárszón van a szállásuk, onnan jár mindenki a szolgálati helyére vonattal minden nap, amit természetesen a Vöröskereszt fizet. Engem Alsóőrsre osztottak be. Az egyhetes szolgálat alatt nálunk szerencsére nem fordult elő komoly sérülés vagy baleset, de tudok sajnálatosan végződő esetről – mondta.

A szolgálat hiánypótló jellegét mutatja, hogy 2007-es elindítása óta az önkéntesek több mint ötvenezer alkalommal láttak el kisebb-nagyobb sérüléseket és az is tény, hogy nélkülük évente 1500-nál is több végzetes kimenetelű eset történhetett volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában