Az őszi telepítés a víz állapotától függ

2023.08.03. 16:30

Háromezer kiló ponty került a Velencei-tóba

A Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltsége csütörtökön mintegy 5 millió forint értékben valamivel több mint 3 ezer kilogramm, 2 kiló feletti átlagtömegű, háromnyaras pontyot telepített a Velencei-tóba.

Tihanyi Tamás

A halak egy Karcag melletti tógazdaságból érkeztek

Fotó: MOHOSZ

A terveknek megfelelően öt kádban rendben megérkeztek a Velencei-tóhoz a halak csütörtökön délben egy Karcag melletti tógazdaságból. Egy kádnyi ponty a sukorói hajóállomás és a „0” szelvényű kikötőöböl bejáratánál, kettő az agárd-dinnyési csónakkikötő hullámtörőjénél, kettő pedig a Gárdonyi-félsziget csúcsánál csúszdázott a hullámok közé. Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének vezetője a FEOL-nak elmondta: ahogyan azt előzetesen tervezték, a halak mérete kétkilós körüli. Emlékeztetett rá, hogy tíz tonnát már márciusban telepítettek, ezt egészítette ki a mostani három tonna ponty. A következő alkalom időpontja a vízállástól és a víz minőségétől függ, ahogyan az is, hogy milyen halfajt és milyen mennyiségben juttatnak majd a tóba. Az őszi telepítés előtt állományfelmérő halászat lesz, természetesen annak eredményeit is figyelembe veszik.

Három helyen csúsztak a pontyok Velencei-tóba csütörtökön
Fotó: Tihanyi Tamás

A szakember hozzátette, halélettani szempontból jelenleg rendben van a Velencei-tó vizének minősége, most már a színe is jobb. Az enyhébb, csapadékosabb időjárás, a visszahűlő víz segített a tó helyzetén, legalábbis a rövidtávú kilátások kedvezőek. Csütörtökön 13 órakor egyébként 89 centimétert mutatott az agárdi vízmérce.

A terveknek megfelelően kétkilós körüli méretűek a halak
Fotó: MOHOSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában