Hagyomány

2023.08.20. 18:30

Friss kemencés cipókkal készültek a dinnyésiek az új kenyér ünnepére (galéria)

Ropogós cipókkal, perecekkel, pizzával, egyszóval számos kemencés finomsággal készültek Dinnyésen az új kenyér ünnepére.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

2010 óta hagyomány Dinnyés és Gárdony életében az augusztus 20-i Kenyérünnep. Kezdetekkor ugyan még nem Kemencés Kenyérünnepként volt ismert, hiszen a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központ kerti kemencéjét a mostani programon is jelenlévő Kemencebarátok építették – mesélte augusztus 20-án, vasárnap Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatónője, főszervező, miközben a Vajky kúria hűs falain túl, verőfényes napsütésben kapcsolódtak ki a helyiek.

És természetesen a Kemencebarátok csapata, amely olyan, határon túli tagokat is jegyző baráti közösség, akik interneten tartják a kapcsolatot s egy évben kétszer találkoznak Dinnyésen: augusztus 20-án, illetve a farsangi időszakban, meséli a főszervező. Ocsenás Katalin így mesélt róluk:

- A kemenceépítés hogyanját, mikéntjét tanulják egymástól, s osztják meg egymással tapasztalataikat. Népszerűsítik a kemence használatát, amelyben nem csak kenyeret, pizzát lehet sütni, de gyümölcsöt is lehet benne aszalni, sőt cserépégetésre is kiváló. Nagy megtiszteltetés nekünk, hogy a városunkban élő Teker István, „Kemencés Teki” révén megismerkedhettünk velük és megépítették nekünk a kemencét a Templomkert Hagyományőrző Központban. Később a város kemencefedést épített hozzá, így mostanra igazi közösségi térré vált a tűzhely, a kemence körüli terület.

A kép bal alsó ikonjára kattintva további fotók érhetők el:

A Kemencebarátok már csütörtökön megérkeztek Dinnyésre, majd két napon és éjszakán át sütötték a kenyereket, hogy az új kenyér ünnepén legyen mivel ünnepelni. A Kemencebarátok a gyerekeknek nap közben pereckészítést tanítottak, a helyi klub nyugdíjas süteményt és gyümölcsöt kínált, a Bazsarózsa népi játékparkban kukoricát morzsolhattak, lisztet szitálhattak a kicsik, a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat Dunántúli Regionális Társasága (M-ART) pedig népi motívumos arcfestésre hívta a vállalkozó kedvűeket. A vasárnapi programra koncertekkel is készültek: gyerekeknek, felnőtteknek szóló produkciók is várták a látogatókat Dinnyésen.

– Remélhetőleg találkozásra, beszélgetésre alkalmas napot sikerült szerveznünk, erre törekszünk 2010 óta. Krausz Gábor alpolgármester örökségét visszük tovább ezekben a programokban – tette hozzá Ocsenás Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában