Fotókiállítás ihlette az új fagylaltot

2023.08.29. 18:00

Fehércsokoládés, mascarpone sajtos, vattacukros ízvilág, változatos szóratok

Megszületett Csuta Zsolt legújabb fagylaltja, amely a Kék bolygó névre hallgat. Nem véletlen, hiszen a hétvégén, egyszerre több településen megnyílt FotoKozma kültéri kiállítás ihlette, melynek egyik támogatója a Kék Bolygó Alapítvány. Az édességet bárki megkóstolhatja Csákváron.

Borsányi Bea

Íme a Kék bolygó: a fagylalt a tenger, rajta a szóratok a kontinensek

Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

A fagylalt ötlete – ahogy ez az egész fotófesztiválra és Csákvár új imázsfilmjére is igaz – Radisics Milán fejéből pattant ki. – A FotoKozma mottója a Fókuszban az ember és a természet, egyik fő támogatónk pedig a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány. Arra kértem a helyi Csuta Zsolt mestercukrászt, alkosson az eseményre egy olyan fagylatot, amiben ezek visszaköszönnek – árulta el a feol.hu-nak az ötlet gazdája. 

A cukrásznak nem volt túl sok ideje, de ez nem jelentett akadályt egy új ízvilág megalkotására és pár nap után már az is elmondható, még senki sem csalódott, aki megkóstolta a végeredményt. De milyen fagyiba lehet az ember és a természet kapcsolatát átültetni?

- Kis fejtörést azért okozott a feladat és azt is elárulhatom, először nem ennek az ízvilágnak az irányába indultam el. A Kék bolygó végül fehércsokoládés, mascarpone sajtos, vattacukros ízvilágot tükröz. A vattacukornak köszönhető a fagylalt világoskék színe, ami a tiszta vizet jelképezi. A kontinenseket a belekevert szóratok jelenítik meg: különféle formában van benne többek között mogyoró, áfonya, meggy, gyömbér és karamell – mondta Csuta Zsolt, aki természetesen minden összetevőt nem árult el, hogy maradjon meglepetés is, amikor megkóstolják az édességet. 

Az édesség Áder Jánosnak is tetszett
Fotó: Radisics Milán

A Kék bolygó két hét gondolkodás és tervezgetés után nagyjából másfél nap alatt született meg és szombaton este, a megnyitóval egyidőben került a cukrászda fagyis pultjába. Az újdonságot a nyitógálát követően rendezett fogadáson Áder János, volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke, a FotoKozma fővédnöke is megkóstolhatta. Ő sem csalódott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában