Megnyílt a harmadik FotoKozma kültéri fotófesztivál

2023.08.25. 20:55

Hogy ez a gyönyörű és bonyolult világ és benne a rengeteg szépség ne múltidő legyen (galéria)

A FotoKozma egy olyan nemzetközi kültéri fotó fesztivál, amelyet külföldi példák mintájára Radisics Milán fotós, a Természetfotós Szövetség korábbi elnöke álmodott meg. A – divatos szóval élve – projekt középpontjában az ember és a természet kapcsolata áll, ám mégsem csak természetfotók kaptak helyet a kiállított alkotások között.

Borsányi Bea

Dmitry Kokh: Jegesmedvék szigetén. A sorozatot Csákváron a Szabadság téren lehet megnézni

Fotó: fotokozma.com

Két hónapra kulturális szigetté alakult Csákvár és környéke: péntek este harmadik alkalommal nyílt meg a FotoKozma, amelyen idén még több településen, még több fotós, még több képe került kiállításra. Terek, parkok és kirándulóhelyek tele fotókkal, amelyek az ember és a természet kapcsolatáról szólnak. Többszáz fotón jelennek meg a természet szépségei és olyan témák, mint a fenntarthatóság, a klímaváltozás és az ember hatása a környezetre, hazai és nemzetközi, egyszerű és díjazott, fiatal és tapasztalt fotográfusok tolmácsolásában. Az idei esztendő kiemelt témaköre a víz és a szárazság. 

A rendezvény fővédnökségét Áder János, volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke vállalta el, aki Korniss Péter, sokszorosan díjazott fotográfus szavaival kezdte a megnyitón mondott beszédét. Eszerint „a fotográfia csodálatos dolog, mert mindent megörökít. Ez a kulcsszó: megörökít valamit, ami el fog tűnni.” Később úgy fogalmazott, a természetfotós is megörökít és átadja a nézőknek a pillanatot, olyan tájakra visz, ahová mi nem jutunk el. Képeivel elgondolkodtat, figyelmet irányít, beavat. Felhívja a figyelmünket arra, amit nem vennénk észre. „A FotoKozma képei segítenek megértetni, hogy a természetben nem kívülállók vagyunk, a bolygó pedig nem az a gömb, amire az űrhajósok irdatlan távolságból visszanéznek. Ez a mi közös otthonunk.”, fogalmazott, majd így folytatta: „Nyitott szemmel és a teleobjektív segítségével még élesebben látható a körülöttünk, velünk együtt zajló változás, aminek részei vagyunk, de nem az urai.” Az elnök zárásként felhívta a hallgatóság figyelmét a szeptember végén megnyíló Planet Budapest 2023-ra, a világ jövőjéről, a fenntarthatóságról szóló szakmai rendezvényre, amely mindenki előtt nyitott és amelynek a célja, Áder szavaival, megóvni ezt a gyönyörű és bonyolult világot, hogy benne a rengeteg szépség ne múltidő legyen.

A pénteken megnyílt, összesen 18 egyéni és csoportos kiállítás alkotásai Csákvár mellett, Gánton, Vérteskozmán, Vértesbogláron, Kőhányáson és Lovasberényben tekinthetők meg, valamint ebben az évben a fesztivál két vendégtelepülésén Tésen és Dörgicsén is láthatnak egy-egy kiállítást. A tárlaton egy fotópályázat képei, köztük kollégánk, S. Töttő Rita egy különleges ősmagyar szertartásról készült fotója is látható. A fotókat október 29-ig lehet megtekinteni.

Ősmagyar karácsony: pálinka az átkelt lelkekért
Fotó: S. Töttő Rita/FotoKozma

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában