Új perspektívák a gondozásban

2023.08.31. 07:00

Emberközpontú támogatott lakhatás jövője Polgárdiban

Polgárdi Város Önkormányzata és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szerdán délután közösen rendezett lakossági fórumot.

Hajdú Marianna

A Polgárdiban tartottak lakossági fórumot a "Támogatott Lakhatás" projekt befejezéséről, a várható átadás és költözés időpontjáról

Forrás: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A rendezvény célja az volt, hogy teljes körű tájékoztatást nyújtsanak a település lakosságának az említett projektről, amely a támogatott lakhatás céljára épült lakóépületekkel és a Szolgáltató Centrum működésével kapcsolatos. 

A fórumon jelen volt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság részéről Cséplőné Gönczi Veronika főigazgató, Boldogné Kőrösi Mónika kirendeltség igazgató, az Aranyalma Integrált Szociális Intézmény Fejér Vármegye részéről Farkas Judit intézményvezető, valamint Nyikos László polgármester.

A projekt célja az volt, hogy a jelenlegi kapacitásokra építve olyan teljes intézményi ellátásra váltsanak, amely a fogyatékossággal élő személyek igényeire reflektáló, magas minőségű, elérhető közösségi alapú ellátási formákat kínál Polgárdiban. Az intézményi férőhelyek kiváltásának keretén belül az elképzelés egy olyan telephely létrehozása volt, ahol a fogyatékossággal élő személyek számára megfelelő, közösségi alapú ellátás nyújtható.

Mint a fórum bevezetőjében a főigazgató elmondta, az előkészítés és tájékoztatás során több lépcsőben valósultak meg hozzátartozói tájékoztatók, ahol a résztvevők megismerhették a projekt céljait, terveit és részleteit. Az építési munkálatok 2021-ben kezdődtek meg, és a támogatott lakhatás épületei a megfelelő berendezésekkel és bútorokkal felszereltek.  Az új családi házakba történő beköltözést október 30-ig tervezik, amikor is összesen 120 fő veheti birtokba majd modern otthonát. Jelen pillanatban még a használatbavételi-engedélyekre várnak, de addig is van rá lehetőség, hogy a település lakosai az intézmény elkészült épületeit, akár nyílt nap keretén belül is meglátogathassák.

A polgármester kiemelte, hogy a projekt gondolata már 2014-ben felmerült, és az összefogás eredményeként 2017-ben kezdődött meg a kivitelezés. A város biztosította telkek és az összefogás tette lehetővé, hogy a fogyatékossággal élő embereknek méltó és minőségi körülmények közötti lakhatást biztosítsanak.

A főigazgató hangsúlyozta azt is, hogy ebben a támogatott alapú lakhatási formában nem csupán a fogyatékkal élők, de a súlyos fogyatékossággal élő gondozottak is a település közösségébe beilleszkedve tudják majd élni a mindennapjaikat. Polgárdi város önkormányzata és a szociális intézmény munkatársai egyaránt kiemelték az összefogást és az emberközpontúság fontosságát, mivel nem csak az intézmény, de a város célja is a gondozottak integrálása a lakóközösségbe, ezért a szakmai és lakossági együttműködés erősítése nélkülözhetetlen. 
Az elkészült projekt ünnepélyes átadását október közepére tervezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában