Hatvanéves osztálytalálkozó a bicskei Keller-portán

2023.08.04. 20:00

A régi szerelem újra betoppant az egykori iskolatársakhoz (galéria)

A nagyállomás közeli utcákból reggelente csak úgy rajzottak a gyalogos gyerekek a nagyközség közepén álló iskolába. Negyvenhatan ballagtak el 1963-ban a 8. b. osztályból, egy ideje évente tartanak osztálytalálkozókat a Szent István utcai Keller-portán.

Zsohár Melinda

A magát „szigorúan iparosnak” tituláló Keller György és párja, Balogh Márta romantikus környezetet varázsolt a tágas udvarra. Virágok, levendulás, régitéglás filagóriás házikó a nagy lakóház mögött, hátul kert és baromfiak, régi bútorok és használati eszközök, kinti kemence, s a falifülkében kedves Szűzmária szobor fogadja a vendégeket. A hatvan éve végzett osztályból tizenheten meghaltak már, a háború utáni ocsúdás idején, az 1948-49-ben születettek sokan voltak. Az akkori fiatal szülők bizodalma és reménye a politikai válságok és a diktatúra ellenére is az életről szólt, a Ratkó-korszakként emlegetett (kötelező szülések) kényszere helyett is inkább örvendtek a gyermekeknek. Lényegében mindenki szegény volt, de már nem a klasszikus értelemben, nevetnek ma már ezek a vidám hetvenesek, akik az osztálytársakkal való találkozón mindig kollektíve visszarepülnek a gyerekkorba. Keller Gyuri és Tasnádi Ildikó a főszervezők, idén csaknem huszan eljöttek a hívásra, néhányan házastársukkal, s gyors „leltárt” vonnak, kivel mi történt. A neves töki cigányprímás Sándor Dezső és fivére, József cimbalmozik, egy ismerős bőgőst hívtak még magukhoz  – csodálatos és igényes muzsika szól. Rózsalevél, Giling-galang, s a többi stílusos nóta hangzik fel Keller Gyuri jóvoltából, aki régóta tervezte a zenés osztálytalálkozót. Valamikor beat-együttes zenéjére is rokiztak, idézik fel a régebbi találkozókat. Harminc éve kezdték a találkozókat a bicskei Báder fogadóban, aztán ahogy múlt az idő, úgy gondolták, nincs idő öt éveket várogatni…

 

A nyári délutánon jár a levegő a filagóriában, finom az étel, az ital, a sütemény. És a sztorik, történetek. Pató Józsi felesége, Etelka ugyan öt évvel fiatalabb ennél az osztálynál, de ő mindig velük tart, ő is Bicskén járt általános iskolába, a régi szép polgári iskola épületébe. Mint Balogh Márti is, Gyuri párja, aki szintén jóval fiatalabb    náluk. Azt mondja Gyuri, hogy Pató Józsinak és neki is Klebelsberg Kunó-díjas pedagógus a társuk, s ez nem dicsekvés, hanem jogos büszkeség! Már Etelka és Márti is nyugdíjasok. És még egy érdekesség: Gyuri és Józsi egy napon születtek: 1948. december 5-én, a Mikulás hozta őket! Jópofa fanyar humorával viszi a prímet Illés Babi azaz Terézia, az „osztály esze”, ahogyan emlegetik hatvan év után is. Régi csínyeket, bemondásokat tart észben, a többieket is emlékezteti. „Hát ti nem tudjátok?” Felragasztották a zsíros kenyeret a táblára valamelyik órán, s a kedvenc osztályfőnök, Ócsay Gyula százszor leíratta velük, hogy ilyet nem tesznek többé. Összefogtak több tollat, párhuzamba írták a büntetést. Rosszak voltak, de nem pimaszak, teszik hozzá az egykori mesékhez. Nem volt divat, otthon külön is elnyakalták volna érte őket, a szülők tisztelték a tanárokat. Olykor érdemtelenül is, de inkább mégis érdemben. Senki nem kallódott el ekkora létszámból, sőt a gimnáziumba kerülők száma megemelkedett, a bicskei Vajdába jártak vagy tizenöten, s a többiek is szakmunkásképzőbe, technikumba. Kovács Judit gyógyszerész lett, Kiss Margit orvos. Lánynéven sorolják a megjelenteket a közös gyermekkor okán.

Az akkori igazgató Szabó György alias Gyurka bácsi volt, Kósa Dezsőt, Kiss Lászlót emlegetik, s persze Krajczár Gyulát, aki utolsó pedagógusként még tavaly itt járt a ötvenkilencedik éves találkozón. Készült az ideire, de sajnos év elején örökre eltávozott. A Szűzmária-szobornál most is gyertyát gyújtanak, aztán tortát szelnek, s még egy ideig hallgatják Sándor Dezsőéket. Név nélkül írjuk le a romantikus történetet, nem kértünk engedélyt. Van egy szerelmespárjuk is! Nyolcadikban amolyan gyerekszerelem volt a két osztálytárs között, aztán elsodorta őket az élet egymástól, mindketten megházasodtak, a lány elköltözött. Ám mindketten megözvegyülvén a régi szerelem újraéledt köztük. Ma ismét Bicskén élnek, immár együtt, példázva azt, hogy minden lehetséges. Váratlan, szabálytalanul szép események is betoppanhatnak hozzánk, időhöz nem köthetőn.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában