Láthatóság

2023.08.17. 11:25

A baracsi mérőszenzor még azelőtt jelzi a hibát, hogy a lakosság észrevenné

Hatvan darab új, kísérleti smart mérőszenzort szerelt fel kisfeszültségű hálózatára az E.ON - adta hírül a zrt. korábban. Most ennek részleteiről kérdeztük az E.ON szakértőjét, hiszen Baracs is érintett az innovációban.

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: Nagy Norbert

A fent említett mérőszenzorok – a transzformátorállomások elosztószekrényébe telepítve, vagy a kisfeszültségű áramkör egy oszlopának tetejére rögzítve - jelenleg négy településen működnek és küldenek folyamatosan adatokat a helyi kisfeszültségű áramhálózatról.  

- Balatonakali, Balatonszepezd, Győr és Baracs után 2023 augusztus végéig további városokban, Balaton és Pécs környékén tervezünk okos mérőszenzorokat telepíteni: összesen 60 darabot állítunk szolgálatba. A mérőszenzorok jelenleg kísérleti jelleggel működnek, de tervben vannak további felszerelések az E.ON teljes elosztóhálózatán, és a Danube InGrid néven futó Észak-Dunántúlt érintő hálózatfejlesztésünk kapcsán is nagy számban telepítünk majd a hálózatra mérőszenzorokat - mondta el kérdésünkre az E. ON nevében, Kedves Brigitta.

Válaszából kiderül továbbá, a mérőszenzorok jelzést az eseményekről, azaz a kiesés tényéről tudnak küldeni (még áramszünet esetén is képes további 5 másodpercig működőképes maradni, így el tudja küldeni a kiesés hibaüzenetét), ezáltal hamarabb helyreállítható a meghibásodás, mintha lakossági bejelentéssel kapnának jelzést. Fontos tudni, hogy a felszerelt eszközök jelenleg tesztüzemben működnek és hasznos adatokat gyűjtenek a közép- és kisfeszültségű hálózatról. Egy közös felhő adatbázisba küldik be az áram- feszültség- és teljesítményadatokat, valamint a feszültségminőség-jellemzőket a hálózati aszimmetriákról, feszültségletörésekről és feszültségemelkedésekről. A következő lépés az, hogy a beérkezett adatokat szakértők feldolgozzák, kielemzik, az eredményekről hatástanulmány készül. 

- Kulcsfontosságúak ezek a tapasztalatok, hiszen nagy számban tervezzük az okos mérőszenzorokat a hálózatra telepíteni azzal a céllal, hogy a következő években a kisfeszültségű hálózatunk jelentős részének hibahelyeit láthatóvá tegyük - tette hozzá az E.ON vállalati kommunikációjáért felelős szakértője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában