Frissen Fejérből

2023.07.17. 20:00

Vérző fej, bokaficam az EFOTT-on: perceken belül ellátták a bajba jutottakat

A fesztivál harmadik napja volt, annak is a kora esti időszaka, amikor a velünk szembe jövő férfi egyszer csak eltűnt. Mármint szemmagasságból.

Szanyi-Nagy Judit

Jobb szélen a quad, amellyel az egészségügyi személyzet érkezett

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Tekintetünket lejjebb víve láttuk: a földes területnél vesztette el a kontrollt, ám a feje már az aszfalton landolt. Barátja, valamint néhány ismeretlen rögtön a segítségére sietett – fiúk, lányok egyaránt –, felemelték, támogatták, illetve zsebkendőt kerestek, hogy a tüskés haj vérrel áztatott részét megtöröljék. Megint mások a nagyszínpad felé futottak, segítséget kérve. Közben a férfit a főbejárat közelébe vitték, ahol inkább a földre fektették, hogy hozzá nyugodtabb körülmények között érkezhessen meg quadjával a mentőszolgálat.

Hajnalban ugyancsak a főbejáratnál történtek események. Egy biztonsági őr a karját lengetve mutatta, hogy a ki- és befelé haladás csak két sorban lehetséges. Hamar kiderült, miért: az egyik pad alatt egy hölgyet láttak el éppen a szakemberek.

– Az, hogy egy ekkora rendezvénynél baleset történjen vagy egészségügyi probléma lépjen fel, elkerülhetetlen – nyilatkozta megkeresésünkre Budai Marcell, az EFOTT sajtófőnöke. – Kirívó esetről idén azonban nem tudunk – tette hozzá.

Elkerülhetetlen, hogy egy ennyi embert megmozgató eseménynél ne történjen baj
Fotó: Szanyi-Nagy Judit  / Fejér Megyei Hírlap

A fesztiválozókat július 12. és július 16. között – s persze a korábbi években is – az Országos Mentőszolgálat, valamint az önkéntes polgári védelmi egyesület tagjai látták el, teljes felszereléssel. Statisztika nincsen arról, hogy ez pontosan hány főt takar, de mint a sajtófőnök mondta, ha szükség volt/van rá, a szakemberek perceken belül a helyszínre tudnak sietni.

– A biztonsági őrök egyik feladata, hogy ha gyanús esetet látnak, ha azt észlelik, hogy valaki bajban van, a walkie-talkie-n keresztül jelezzék, az egészségügyi bázisról pedig már indul is a segítség – mondta Budai Marcell. Hozzátette, értelemszerűen nincsen minden egyes négyzetméteren szervező, aki ezeket az eseteket látja, vagy akit ilyen esetben értesíteni lehet, de a főbb csomópontokban – főbejárat, színpadok – mindig elérhető valaki. Így történt ez azon a bizonyos harmadik napon is, amikor a vérző fejű férfit vagy a magatehetetlen nőt kellett ellátni.

Nem mellesleg az eddigi tapasztalatok alapján a fesztiválon főként a bokaficam, a napszúrás és a túlzott mértékű alkoholfogyasztás okozhat hosszabb vagy rövidebb távú gondot. Esetleg verekedés fordulhat még elő, amelyben a felek megsérülnek, ám ez a sajtófőnök szerint egyre kevesebbszer jellemző – ebben az évben nem is tud ilyenről –, mert az EFOTT fesztiválozói törekednek a kulturált kikapcsolódásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában