Hasznos információ

2023.07.13. 10:30

Sok hulladékot korlátlan mennyiségben átvesz a Depónia

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Társulás programjának részeként elkészült három új lakossági hulladékudvar, amelyek július 1-től várják tárt kapukkal a lakosságot Székesfehérváron, Gárdonyban és Móron.

Palocsai Jenő

A fémhulladék leadásának korábban megszokott rendje is megváltozott. A hulladékudvarok nem fizetnek érte, viszont meg lehet a régi lomoktól szabadulni

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Székesfehérváron a Palotai úton működő hulladékudvar mellett mostantól az Új Váralja soron, a Cerbona és a kenyérgyár üzeme mellett nyílt meg az új hulladékudvar. Az új, modern telephelyre nem csak a megyeszékhelyen lakók vihetnek hulladékokat, hanem a környező településeken élők is. Hasonló a helyzet Gárdonyban is, ahol a város Agárdhoz közelebbi végén alakították ki a hulladék udvart, míg Móron a Depónia megszokott helyén a tűzoltóság mellett lehet leadni a hulladékokat. 

Az új és a régi lerakók nyitvatartása egységesítve lett. Ennek megfelelően hétfőtől szombatig 8.00 – 12.00 óra között, valamint 12.30 – 15.30 között lesznek nyitva. 

Kiderült tehát, hogy hol és mikor fogadják az udvarok a hulladékot. Már csak az a kérdés maradt hátra, hogy mit lehet leadni. 

Nincs mennyiségi korlátozás az olyan jellegű hulladékokra, mint a fémek, ólomakkumulátorok, papír és karton, étolaj, vagy a kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések, fa, műanyagok, elemek és akkumulátorok, veszélyes anyagokat tartalmazó, kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések, papír és karton, üveg, vagy egyéb vegyes csomagolási hulladék.

Fát korlátlan mennyiségben le lehet adni, ami sokaknak érték, de nincsenek kevesen azok sem, akiknek egyáltalán nincs alternatív fűtésük a villany vagy a gáz mellé
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Más a helyzet a különleges anyagokkal. Ott napi és éves szintű leadási határok is vannak. Például a veszélyes anyagokat tartalmazó festékek, tinták, ragasztók, gyanták esetében a leadható mennyiség 10 kg/nap 20 kg/év. Az ásványolaj alapú, klórvegyületet nem tartalmazó motor-, hajtómű- és kenőolaj esetében a szabály 50, a veszélyes anyagokat maradékként tartalmazó, vagy azokkal szennyezett csomagolási hulladék 10 kg-ot enged leadni naponta. Utóbbi esetében az a szabály is játszik, hogy legfeljebb 50 kilót lehet vinni egy év alatt. A legkevesebbet, 5 kg/nap 10 kg/év, a veszélyes, szilárd porózus mátrixot, például azbesztet tartalmazó fémből készült csomagolási hulladékból lehet leadni. A nagy, minden évben visszatérő téma, a hulladékká vált gumiabroncsok kérdése. Jelenleg 4 darabot lehet letenni a hulladékudvarokban naponta, de legfeljebb 16 db/év. 

Fontos tudnivaló még, hogy a letenni kívánt anyagokra területi korlát nincs, és beszállításra az a személyi okmányokkal azonosított magánszemély jogosult, aki szerződött partnere a Depónia Kft-nek és nincs fennálló tartozása.

A lomtalanítások gyakori szereplőit, a meghibásodott háztartási gépeket is átveszik. Ha bontatlan, sok érték van benne.
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában