Időutazás a számítógépek hőskorába

2023.07.30. 20:33

Neumann János és öröksége címmel nyílt kiállítás a fehérvári Alumíniumipari Múzeumban

Neumann János és öröksége címmel nyílt számítógép-történeti kiállítás a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeumban a Zombori úton. A tárlat minden generáció számára érdekes tárgyakat vonultat fel a számítógépek kezdetei­től, a Neumann-elvektől a 2000-es évek elejéig.

Feol.hu

Fotó: ÖKK

Ahhoz, hogy a kiállítást megfelelően el tudjuk helyezni térben és időben, megkerülhetetlen a névadó, Neumann János munkásságának felidézése. Kiemelkedő érdemeket szerzett az elektronikus számítógépek logikai tervezésében, olyan, ma már alapvetőnek számító gondolatok atyja, mint a kettes számrendszer alkalmazása, a memória, a programtárolás és az utasításrendszer. 
A tárlat első felében régi számológépekkel és hazai gyár­tású személyi számítógépekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Helyet kapott az EMG 666, a Rosy 80-F, illetve a Prepamat 1108-as szalag­olvasó is. A kiállítás egyik legritkább darabja az 1982-től gyártott, magyar tervezésű HomeLab, amelynek ára a korabeli források szerint 15 és 30 ezer forint között mozgott. Összehasonlításképpen, az 1982-es Autó-Motor magazinban feltüntetett használtautó-táblázat szerint 25 ezer forintból egy kilencéves Trabantot lehetett vásárolni a Csikvári úti Merkúr kereskedésben. A teremben el­érhető egy QR-kódos fal is, melynek segítségével korabeli reklámok, rövid videók nézhetők meg. 
Külön teremben foglalnak helyet a Videoton-termékek. A cégnél 1968-ban kezdődött a számítástechnikai fejlesztés és gyártási tevékenység. A saját márkás termékek gyártása a rendszerváltás után ugyan megszűnt, a gépek jelentős részét azonban megőrizték, így korabeli nyomtatók, szalag­olvasók is láthatók a Neumann János-­emlékév alkalmából ren­dezett tárlaton. 
Ahogy haladunk előre a korban, úgy kerülnek elő az ismertebb tárgyak: kazetták, CD-k, konzoljátékok foglalnak helyet a vitrinekben. Itt látható a ritkaságnak számító Sinc­lair ZX81-es Flight Simulator játékszoftver is, amely igazán népszerű volt repülőkörökben. Néhány játékot a helyszínen ki is lehet próbálni, leülhetünk az 1976-os Tv-foci elé focizni, jégkorongozni és teniszezni is, vagy a Lunar Leeperben is megpróbálhatunk előrébb jutni. A tervek szerint késő őszig látható a tárlat, amit jelenleg előzetes bejelentkezés után tekinthet meg a közönség. - olvasható az ÖKK közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában