Új parancsnok a régi célok eléréséhez

2023.07.31. 17:30

Megtörtént a vezetőváltás a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságon (galéria)

Három évvel ezelőtt indult útjára az a kezdeményezés, melynek folyományaként megkezdte munkáját a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C). Az alakulás óta a horvát Denis Tretinjak vezérőrnagy vezette az egységet, ám július utolsó napján átadta az egységet, a zászlót és a felelősséget utódjának, a szlovák Tibor Králik dandártábornoknak.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság három évvel ezelőtt jött létre, magyar kezdeményezésre. Az egység létrejöttének feltétele egy magyar-horvát tárcaközi egyetértési megállapodás volt, ami akkor meg is köttetett, így 2020. március óta Székesfehérváron működik ez az egység. Az alakulat első embere Denis Tretinjak vezérőrnagy volt az indulástól július 31-ig. Most viszont átadta a hároméves megbízatást a szlovák haderőhöz tartozó Tibor Králik dandártábornoknak.

Az elsődleges célkitűzés a horvát parancsnok vezetése alatt megvalósult, vagyis a többnemzeti hadosztály-parancsnokság kezdeti műveleti képességét idén tavasszal elérte, ám a munka ezzel nem ért véget. A terv az, hogy 2024. január 1-jén egy teljes műveleti képességet elért hadosztály-parancsnokság legyen Székesfehérváron. Most három évig a szlovák haderő adja a vezetőt, Tibor Králik dandártábornok személyében, majd azt követően magyar vezetés alá kerül a különleges egység.

Első parancsnoki átadás-átvételi ünnepségét hétfőn tartotta a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság. A távozó és az ő pozícióját betöltő új parancsnok mellett a Honvéd Vezérkar főnökét, Böröndi Gábort és Luigi Gugliemo Miglietta vezérezredest, a NATO Szövetséges Összhaderőnemi Erők parancsnokát is díszelgők menetelése és a katonazenekar fogadta.

Az Alba Regia Laktanyában a búcsúzó Denis Tretinjak vezérőrnagy a kezdetekről beszélt, és arról, hogy mennyire kevés fővel és mégis milyen nagy lelkesedéssel álltak neki Székesfehérváron a nagy feladatnak.

-Lépésről lépésre valósítottuk meg ezeket a célokat és a hadosztály-parancsnokság keretnemzetei mellett azóta Lengyelország, mint résztvevő nemzet segíti a munkát. Emellett Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovénia és Törökország részvételi szándékáról biztosította a HQ MND-C-t. Jól ismerem Tibor Králik dandártábornok szakmai felkészültségét, ezért biztos vagyok abban, hogy vezetésével a hadosztály-parancsnokság hamarosan eléri a legközelebbi kitűzött célt, a teljes műveleti képességet, mondta Denis Tretinjak vezérőrnagy, aki búcsúbeszédét követően átvehette a Honvéd Vezérkar főnökétől a „Szövetségért Érdemjel” elismerést.

Az új parancsnoknak nem elkezdeni, hanem folytatni kell a munkát, ugyanis csak a beosztása új, de egyébként már egy éve itt szolgál Fehérváron, így ismeri az alakulatot, az állományt, és minden tudása, és képessége megvan ahhoz, hogy átvéve a lobogót és az egységet dolgozzon a kitűzött cél elérése érdekében és persze, hogy ezzel párhuzamosan ellássa a NATO-feladatokat is.

A parancsnoki átadás-átvételi ünnepségen az új parancsnok megköszönte elődje áldozatos munkáját.

-Denis Tretinjak minden egyes percre büszke lehet, amit a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnokaként töltött, mert mindent megvalósított, ami a feladata volt. Ennek fényében a parancsnoki tevékenységét abban a megközelítésben kívánom folytatni, ahogy elődöm tette, mondta Tibor Králik a szlovák haderő dandártábornoka.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Böröndi Gábor az ünnepélyes keretek között zajló átadás-átvétel után újságírói kérdésre elmondta:

„-Négy évvel korábban fogalmazódott meg az igény, hogy legyen hadosztályszintű parancsnokság Közép-Kelet Európában. Magyarország felvállalta, hogy itt, Székesfehérváron megalakítja ezt, és elkezdi a munkát tanuló jelleggel, hogyan kell hadosztály szinten szolgálatot teljesíteni és hogy hogyan tudunk többnemzeti törzsben együttműködni másokkal - ez volt a kifejezett cél. De közben az élet megváltozott, kitört egy háború a határ mentén, Magyarország és Szlovákia frontország lett. A NATO érzékelve, hogy ebben a térségben nincs validált, jóváhagyott parancsnoksági elem, azonnal az élére állt annak, hogy a többnemzeti magyar hadosztályt - együtt a szlovák és horvát kollégákkal - felkészítse és a NATO-struktúra részévé tegye. Ennek voltunk szemtanúi egy hónappal ezelőtt, amikor a gyakorlat befejeződött, és most azon dolgozunk, hogy a teljes készenlétet elérje ez a hadosztályszintű képesség, hiszen szükség van rá. A háború ma is folyik határaink mentén, bármikor megerősítő elemek érkezhetnek, együtt kell tudnunk dolgozni nemcsak a horvát, a szlovák, hanem a spanyol, török, amerikai, francia és más NATO-beli kollégákkal.” – mondta a Honvéd Vezérkar főnöke, aki büszkén jelentette ki, hogy ez a parancsnoksági elem Székesfehérváron történelmet teremtett.

Böröndi Gábor nyilatkozatából az is kiderült, hogy a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnak év végéig kell deklarálnia, hogy elérte a teljes műveleti képességet. Ehhez már nem sok kell, híradóeszközök és felszerelések hiányoznak, az ehhez szükséges fedezetet Magyarország Kormánya és a Magyar Honvédség biztosítja, és várják, hogy a NATO-beszállítók megérkezzenek. A jelenlegi készültségi szinttel kapcsolatban megtudtuk, hogy a munka 90 százalékát már elvégezték, és azt szeretnék, ha 2024. január 1-jén egy teljes műveleti képességet elért hadosztály-parancsnokság legyen Székesfehérváron.

Az alakulóteret elhagyva visszatértek a főtisztek és az őket követő állomány az épületbe, ahol munkájának elismeréseként Polgármesteri Elismerő Emlékérmet adott át Cser-Palkoivics András polgármester a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság távozó parancsnokának, Denis Tretinjaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában