Cél, hogy 2030-ra a buszok fele elektromos legyen

2023.07.25. 11:00

Fehérvárt is érintette a Volánbusz zöld busz projektje, mely most zárult le

Jelentősen bővült a Volánbusz környezetkímélő, elektromos meghajtású flottája az elmúlt másfél évben: a társaság 100 új elektromos autóbuszt állított forgalomba a HUMDA Zrt. Zöld Busz Programjának támogatásával.

Házi Péter

Székesfehérváron tavaly október óta segíti a közlekedést a 12, Ikarus által legyártott elektromos busz

Fotó: Volánbusz

Az összesen 17,8 milliárd forint értékű fejlesztés érintette a fővárosi agglomerációt és hat vármegyeszékhely, köztük Székesfehérvár helyi járműállományát is.  

Fontos cél az, hogy hazánk 2050-re nettó klímasemleges országgá váljon, ehhez érdemben hozzájárul a Zöld Busz Program. Az országos lefedettséggel működő Volánbusz a fenntartható közösségi közlekedés megteremtése érdekében célul tűzte ki, hogy a közel 6000 darabos autóbusz-állományának mintegy felét elektromos járművekre cseréli 2030-ra. 

Mint ismert, Székesfehérváron a közlekedési vállalat a tizenkettedik, tehát sorrendben utolsó elektromos buszt tavaly október 13-án vette át a gyártó Ikarus cégcsoporttól, így azóta valamennyi e-busz a megyeszékhely utasainak rendelkezésére áll. 

További elektromos buszok segítik Zalaegerszeg, Győr, Eger, Szolnok és Szeged helyi tömegközlekedését is.  A fővárosi agglomerációban – Budakeszi, Budaörs és Törökbálint térségében – 2022 tavaszától 40 darab elektromos meghajtású, Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbusz zöldíti a járműállományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában